2023 års vinnare

PRESSRELEASE 30 NOV 2023

 

 

 

Nu har Måltidsakademien utsett

 

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

Charkbibeln

 

 

 

Årets vinnare 2023

 

 

 

Författare: Jon Randow

 

Foto: Calle Stoltz

 

Form: Stefan Fält

 

Förlag: Natur & Kultur

 

 

 

Motiveringen löd:

En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!

Boken vann också klassen Undervisningslitteratur.

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 30 november, för tjugotredje året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

 

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade.

 

 

Samtliga 35 pristagare finns på separat lista.

 

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm

Mikael Engblom Grafisk formgivare, Stockholm

Stephan Rössner Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm

Malin Turunen Matjournalist och författare, Stockholm

Karsten Thurfjell Kulturjournalist, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

 

Biblioteksstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

 

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , https://ma.akademierna.se/ , förlagens hemsidor.

 Frågor besvaras av Barbro Stanley, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-554 41 63

 

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

 

 

 

PRESSRELEASE 30 november 2023

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2023

 

1. À la Carte – ”Best Chef Books”

Titel: Det vilda smörgåsbordet

Författare: Gert Klötzke, Niklas Wahlström

Förlag: Max StrömFoto: Per Erik Berglund

Formgivning: Patric Leo

Motivering: När radarparet Klötzke-Wahlström dukar upp sitt smörgåsbord från skog, fjäll, äng och sjö vill man ha allt! Här finns det mesta som naturen erbjuder, tillagat med expertis och fantasi, från abborre till älg - plus lite till.

 

2. Barn och mat

Titel: Majas lilla gröna

Författare: Lena Andersson

Förlag: Rabén & Sjögren

Illustrationer: Lena Andersson

Motivering: Maja rimmar på ett förtjusande sätt i denna lilla klassiker, när hon slår ett slag för många av de grönsaker som vi gärna vill att dagens barn ska smaka på, pröva och förhoppningsvis lära sig att tycka om.

 

3. Ceremoniella måltider

Titel: Min barndoms jul : Astrid Lindgrens julkokbok

Författare: Astrid Lindgren

Recept: Fredrik Eriksson

Förlag: Norstedts

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Form: Pernilla Qvist

Motivering: Att skapa ett julbord är att skapa magi. Jularna måste vara sig lika - annars är de inte underbara, skriver Astrid Lindgren. Hållbarhet och återbruk passar julen – och det är ju underbart!

 

4. Desserter

Titel: Råsöt : oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker

Författare: Viktoriia Rumiantseva

Förlag: Polaris Fakta

Foto: Ulrika Ekblom

Motivering: Dadelbollar följs av ytterst eleganta och hälsosamma smakupplevelser. Växtbaserade näringsrika godsaker är precis vad många av oss letar efter. Allt kan göras nyttigare med nötter, frön, frukt och bär – råa och även lite godare.

 

5. Dryckeslitteratur, Bästa spritbok

Titel: Svensk whisky: pionjärer, nytänkare och utmanare

Författare: Henrik Aflodal, Hans-Olov Öberg

Förlag: Spritz Lit

Foto: Hans-Olov Öberg

Formgivning: Tina Ejheden

Medarbetare: David Kringlund

Motivering: Svensk whiskyhistoria har efter 25 år destillerat sig fram till en stor och helt egen komplexitet. Med hjälp av den färgstarka skaran av särpräglade profiler vid pannorna skildrar Henrik Aflodal inkännande och greppsäkert detta fenomen.

 

6. Dryckeslitteratur, Bästa ölbok

Titel: Den nya ölkulturen

Författare: Sanna Lindberg

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Gustaf Waesterberg, Katy Kimbell

Formgivning och illustrationer: Katy Kimbell

Motivering: Svenskt öl inledde för 30 år sedan en våldsam renässans, då ”stor stark-eran” förbyttes mot svallvågor av hundratals mikrobryggerier. Det var lätt att överväldigas, men Sanna Lindberg visar att fenomenet faktiskt kan överblickas och analyseras.

 

7. Essäer kring måltiden

Titel: Gäddbibeln

Författare: Tobias Fränstam, Johan Tell

Förlag: Max Ström

Form: Mikael Engblom

Motivering: En av våra mest kända sportfiskare delar här med sig av sitt massiva kunnande. Fiskarnörden får lär sig välja gäddrag, kocken hittar spännande recept och naturälskaren kan få uppleva lockande fiskemiljöer.

 

8. Etniska kokböcker 1:a pris

Titel: Masala mama, en introduktion till det bengaliska köket

Författare: Rizwan Qadery

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Simon Bajada

Form: Sigge Külhorn

Motivering: Nordens första renodlade bengaliska kokbok tar oss med på en pedagogisk och mustig resa till nya råvaror, var vi får tag på dem, matlagningsmetoder och rätternas ursprung. Tandoori-grönsaker, en variant av ratatouille för att få barnen att äta mer grönt, är milda avbrott i denna kryddiga lärobok med matbilder, som tycks tagna i Bangladeshs gassande sol.

 

9. Etniska kokböcker 2:a pris

Titel: Smaker från Afrika

Författare: Khadija Mohamud

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Helén Pe

Form: Lotta Külhorn

Motivering: Här följer vi författaren på en kulinarisk resa genom en hel kontinent. Med sitt gedigna kunnande guidar hon oss mellan Makroud i Nordafrika till Bobooti i Sydafrika. Ibland gör hon egna varianter på rätterna för att hennes barn ska gilla dem: inte allt i en gryta, utan var sak för sig. Tydligen passar det även oss.

 

10. Etniska kokböcker 3:e pris

Titel: CMAK : vårt ukrainska kök

Författare: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Förlag: Ordfront förlag

Foto: Ulrika Pousette

Formgivning: Katy Kimbell

Motivering: I den här boken hamnar den ukrainska matkulturen under lupp. Ett idogt researcharbete ledde fram till en kokbok som inte bara är en receptskatt med lockande matbilder, utan dessutom bjuder på en massa spännande och lärorik läsning mellan rätterna.

 

11. Grundkokböcker

Titel: Den sista kokboken : tolv metoder i matlagning att variera i oändlighet

Författare: Amanda Nordlöw

Förlag: Mondial

Foto: Daniel von Malmborg

Formgivning: Abby World, Alexander Hedström

Motivering: Dags att låta kokbokens fördummande recept dö en snabb död! Med sin uppfriskande analys mosar Amanda Nordlöw idén om receptens diktat, med en uppmaning att våga tänka och göra själv – utifrån tolv enkla metoder.

 

12 Historisk måltidslitteratur

Titel: Matarvets trådar : från antik fisksås till svenskt fredagsmys

Författare: Jenny Högström Berntson (red) och Pernilla Schedin (red)

Förlag: Carlssons bokförlag

Motivering: Hur förmedlas matarvet? Ja, det är inte bara genom mor- och farmödrar. Denna spränglärda antologi visar fram de komplicerade vägar, som styrt våra kulinariska impulser fram till fredagsmyset, utegrillen och kålrotens återkomst.

 

13. Hälsa

Titel: Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande

Författare: Henrik Ennart, Charlotte Fredriksson

Förlag: Bookmark förlag

Foto: Mira Wickman

Motivering: Ur uppsjön av flumdieter är det numera uppenbart att den s. k. medelhavskosten är en vinnare med massivt vetenskapligt stöd. De välrenommerade författarna besöker Medelhavets blå zoner och bjuder på vetenskap, läckra smakprov och charmerande hembesök.

 

14. Kokböcker med restauranganknytning

Titel: Sandhäxans magiska mackor

Författare: Mattias Svensson, William Thorén, Erik Johansson, Fredrik Sundberg

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Jonas Cramby

Motivering: Fyra matglada grabbar sammanförs av slumpen och inser att de behöver få sin inspiration till 45 häftiga mackor genom att resa till New Orleans. Mackorna blir då verkligen helvilda i sin sammansättning och – efter amerikansk modell - klart mättande.

 

15. Köksträdgårdslitteratur

Titel: Odla kallt : så och skörda året runt : grönsaker, sommarblommor, perenner

Författare: Theres Lundén, Johannes Wätterbäck

Förlag: Bonnier Fakta

Motivering: Farbror Grön-författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.

 

16. Livsstilslitteratur

Titel: I magen på en jägare : konsten att jaga och laga vilt

Författare: Daniel Couet, Lubbe Garell

Foto: Fabian Björnstjerna

Förlag: Mondial

Motivering: Här utvecklar författarna viltrecepten med nya spännande rätter på kanin, mufflonfår och till och med bäver. Självklart även det vanligare klövviltet och allsköns fåglar. Allra sist en användbar bruksanvisning i hur man styckar vilt. Udda bonus: Ett skotthål - rakt igenom hela boken!

 

17. Mat, klimat och miljö

Titel: Vildplockat kokboken

Författare: Niki Sjölund, Lena Flaten

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Klas Sjöberg

Motivering: Att lära sig vad som är ätbart från naturen kommer att kännas mer värdefullt sedan man läst denna bok. Att äta mat som man plockat själv skapar respekt för råvaran - en entré till den vildplockade världen.

 

18. Matbröd

Titel: Bullar, bröd och brunch

Författare: Camilla Hamid

Förlag: Polaris Fakta

Foto: Ulrika Pousette

Motivering: En inspirerande bakbok som börjar med världens bästa marockanska bröd och slutar med hembakta bullar och en generös brunch. Allt bakat med glädje och kärlek. I denna bok är bakning terapi, en hyllning till det goda livet.

 

19. Måltidsutensilier

Titel: Vardagsvackert & festfyrverkeri : kreativitet & smaker för hela året

Författare: Helena Lyth

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Helena Lyth

Motivering: Författarinnan tar oss året runt och pyntar därefter: Vackra chokladhjärtan till Valentin, målade ägg till påsk, gult och blått på bordet till nationaldagen, höstlöv till skördetiden och självklart en uppsjö julpyssel. Allt varvat med årstidens anpassade recept.

 

20. Nordisk måltidslitteratur

Titel: Historiska recept i urval

Författare: Maren Jonasson (red.)

Förlag: Svenska litteratursällskapet i Finland

Foto och illustrationer: SaraMara

Motivering: En underbar sammanställning av recept, råd, huskurer och allsköns dekokter, så som de använts i högreståndsfamiljer i framför allt Finland mellan 1720 och 1850. Genom att ställa fram exotiska kryddor visade man upp sin välfärd och även om det tog tid insåg även allmogen att potatis var en synnerligen tjänlig föda.

 

21. Regional måltidslitteratur

Titel: Sveriges landskapsmåltider

Författare: Christian Daun

Förlag: Ordfront förlag

Form: Fabian Kühlhorn, Sigge Kühlhorn

Illustrationer: Lotta Kühlhorn

Motivering: Christian Daun har med sina litterära nedslag förankrat detta remarkabla projekt som engagerat omkring 500 medarbetare landet runt och resulterat i nyskapande måltider för våra 25 landskap samt huvudstaden – för var och en att laga och prova!

 

22. Speciallitteratur - Metod

Titel: Det växer saft och sylt överallt : recept och berättelser

Författare: My Feldt

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Linda Lomelino

Form: Lukas Möllersten

Motivering: Bortom det ”vanliga” i syltburken finns rönnbärsketchup, gurkdryck och saft på älgört och pensé. Blad och granskott kan picklas och citrusfrukter ger en uppsjö av drycker. Underbara bilder väcker lust att botanisera och upptäcka nya tillagningssätt och smakkombinationer.

 

23. Speciallitteratur - Råvara 1:a pris

Titel: Kålkokbok

Författare: Martin Nordin, Victoria Nordström, Pelle Bergström

Förlag: Bookmark Förlag

Foto: Pelle Bergström

Form: Karin Ahlgren, Open Studio

Motivering: Vem kunde ana att det vi allra bäst behöver just nu är en kålkokbok? Denna av kockar länge så hyllade råvara ska nu ta större plats även i hemmaköken. Recepten är indelade i nord, syd, öst och väst med recept som till exempel kåldolmar, choucroute, kimchi och coleslaw. Använd den som kålkokbok, kålkvällslektyr eller coffeetable-kålbok.

 

24. Speciallitteratur - Råvara 2:a pris

Titel: Tomat tomat

Författare: Julia Tuvesson

Förlag: Polaris fakta

Foto: Miriam Preis

Form: Lisa Benk

Illustrationer: Agnes Printz

Motivering: Den här synnerligen heltäckande råvaruboken fick juryn på fall. Allt från fina matbilder till charmigt och personligt tilltal i texterna. Att författaren inleder med recept på Bloody Mary skadar inte heller.

 

25. Söta bakverk

Titel: Sommarfika med Fredrik

Författare: Fredrik Nylén

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Lisa Björner

Form: Annika Lyth

Motivering: Författaren är en synnerligen rutinerad bagare med egen blogg och TV-framgångar. Här finns kakor, gjord med säsongens frukter och världens enklaste efterrätt - kastrullkakan. Och vad man plockar under sommaren och inte hinner ta hand om lägger man i frysen - de flesta kakrecepten fungerar utmärkt med djupfrysta bär.

 

26. Undervisningslitteratur

Titel: Charkbibeln

Författare: Jon Randow

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Calle Stoltz

Form: Stefan Fält

Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Sannerligen lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens - i sanning fullspäckad!

 

27. Vardagsmåltider

Titel: Mat för snåla & fattiga

Författare: Jenny Bäcklund

Förlag: Mondial

Foto: Miriam Preis

Form och illustrationer: Olga Nycander 

Motivering: Ur en mycket svår situation skapades en riktigt bra kokbok. Man behöver inte stå på ruinens brant för att vilja dra ner på och få koll på sina matkostnader. Med den här boken blir det till och med kul och inte minst gott!

 

28. Vegetarisk måltidslitteratur

Titel: Vegokäk : lättlagade middagar

Författare: Annie Månsson

Förlag: Bokförlaget Semic

Foto: Annie Månsson

Form: Sara Edström

Motivering: Den som upprörs över vegetariska namn på i vanliga fall köttiga rätter får leta vidare. Här finns både svampskav med potatispuré och auberginebolognese. Men för oss som tacksamt tar emot guidning om vad rätterna ska smaka är ”Vegokäk” ett utmärkt val för tips och trix om vegetarisk vardagsmat.

 

29. Årsböcker och kalendrar

Titel: Ett år med mamma : ett hållbart liv över generationer

Författare: Ann-Charlotte Andersson

Förlag: Ordfront förlag

Foto: Ann-Charlotte Andersson & Ingrid Andersson

Foto: Moa Ekman

Form: Eva Jais-Nielsen

Motivering: Ann-Charlotte Andersson bestämmer sig för att hoppa av ekorrhjulet och flytta hem till mamma Ingrid på landet. Det blir ett stillsamt äventyr och en årslång lektion i hållbar livskunskap, skildrat i dagboksform med lärorika iakttagelser, många måltider och stor charm.

 

30. Bäst översatta: Historisk måltidslitteratur

Titel: Gift, historien om drycker, pulver och mordiska uppsåt

Författare: Ben Hubbard

Förlag: Tukan Förlag

Översättare: Anna Rodhe

Förord: Sophie Hannah

Motivering: Alltsedan antikens dagar har människor med ont uppsåt sökt ämnen, som är livsfarliga att förtära. Här går författaren igenom världshistoriens mera spektakulära giftmord från romarrikets dödsbringande svampar under antiken till ryssarnas novitjok i våra dagar.

 

31. Årets inspiratör

Titel: Gottigheter : en kokbok

Författare: Jennifer Eriksson

Förlag: Tukan Förlag

Foto: Alicia Rosenqvist Esteban

Form: Kristin Lidström

Illustrationer: Kristin Lidström

Motivering: ”Gottigheter” är en titel man inte skojar bort. Aldrig har vi sett ordet gott, eller ännu hellre gött, användas mer flitigt. Och med rätta! Här finns inte ett enda recept vi vill gå förbi. Författarens personliga, charmiga och säljande introduktion till varje rätt får oss på fall. Tips på eget öl och bubbel kommer som en fin bonus på slutet. Vi vill både laga och äta allt gött! 

 

32. Årets mest passionerade

Titel: Matlängtan : vår resa till det italienska livet : en passionerad receptbok

Författare: Peter Nordin, Carina Nordin, Milena Bergqvist

Förlag: Own your book / Respons AB

Foto: Joachim Lundgren

Form: Nikko Amandonico, Ilaria Gibertini

Motivering: När Peter och Carina Nordin förklarar sin kärlek till det italienska köket och till varandra kan man inte annat än ryckas med, och hänföras av denna vackra bok. Risken är att man blir lika besatt av tanken på råvarornas innersta väsen. Men det kan det vara värt.

 

33. Bästa form

Titel: Ris

Form: Sara Edström

Förlag: Natur & Kultur

Författare: Tove Nilsson

Foto: Roland Persson

Motivering: En bok som trots sin strikta form och konsekventa typografi ändå blir väldigt levande och varierad. Ett grafiskt spännande sans serif typsnitt i kombination med en klassisk lättläst serif gör inlagan lättläst och snygg – där luft blir en lika viktig designingrediens som bild och text. En liten bonus blir ett roterande riskorn som det tog ett tag att upptäcka!

 

34. Bästa foto

Titel: Mjöl : recept och inspiration för spannmålsrevolution

Foto: Roland Persson

Förlag: Mondial

Författare: Sébastian Boudet

Form: Maja Kölqvist

Motivering: En bok som luktar nybakat bröd. En visuell resa från ax till limpa. Djupdykningar i mjölpåsar, degskålar, luftiga surdegsbröd och frasiga croissanter. Vackra bilder fångade i en konsekvent dov färgskala och spännande ljussättning där bagaren och hantverket alltid är närvarande.

 

35. Bästa illustration

Titel: Nya lev som en bonde : 130 sätt att klara sig själv

Form och illustration: Lukas Möllersten

Förlag: Norstedts

Författare: Niklas Kämpargård

Foto: Niklas Kämpargård

Motivering: Grafiska, råa och enkla illustrationer men desto mer karaktärsfulla! I perfekt samspel med text och foto. Det är helt klart de dekorativa men samtidigt informativa illustrationerna som ger den här vackra boken dess unika identitet.

 

36. Bäst alla kategorier

Undervisningslitteratur

Titel: Charkbibeln

Författare: Jon Randow

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Calle Stoltz

Form: Stefan Fält

Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!