PRESSRELEASE 30 NOV 2023
Nu har Måltidsakademien utsett
”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”
Charkbibeln
Författare: Jon Randow
Foto: Calle Stoltz
Form: Stefan Fält
Förlag: Natur & Kultur
Motiveringen löd:
En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!
Boken vann också klassen Undervisningslitteratur.
Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 30 november, för tjugotredje året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.
Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade.
Samtliga 35 pristagare finns på separat lista.
Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:
Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Mikael Engblom Grafisk formgivare, Stockholm
Stephan Rössner Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm
Malin Turunen Matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm
Biblioteksstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.
Resultatet på www.måltidslitteratur.se , https://ma.akademierna.se/ , förlagens hemsidor.
Frågor besvaras av Barbro Stanley, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-554 41 63
MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE
PRESSRELEASE 30 november 2023
Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2023
1. À la Carte – ”Best Chef Books”
Titel: Det vilda smörgåsbordet
Författare: Gert Klötzke, Niklas Wahlström
Förlag: Max StrömFoto: Per Erik Berglund
Formgivning: Patric Leo
Motivering: När radarparet Klötzke-Wahlström dukar upp sitt smörgåsbord från skog, fjäll, äng och sjö vill man ha allt! Här finns det mesta som naturen erbjuder, tillagat med expertis och fantasi, från abborre till älg - plus lite till.
2. Barn och mat
Titel: Majas lilla gröna
Författare: Lena Andersson
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Lena Andersson
Motivering: Maja rimmar på ett förtjusande sätt i denna lilla klassiker, när hon slår ett slag för många av de grönsaker som vi gärna vill att dagens barn ska smaka på, pröva och förhoppningsvis lära sig att tycka om.
3. Ceremoniella måltider
Titel: Min barndoms jul : Astrid Lindgrens julkokbok
Författare: Astrid Lindgren
Recept: Fredrik Eriksson
Förlag: Norstedts
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Form: Pernilla Qvist
Motivering: Att skapa ett julbord är att skapa magi. Jularna måste vara sig lika - annars är de inte underbara, skriver Astrid Lindgren. Hållbarhet och återbruk passar julen – och det är ju underbart!
4. Desserter
Titel: Råsöt : oemotståndliga växtbaserade desserter fria från gluten, soja och raffinerat socker
Författare: Viktoriia Rumiantseva
Förlag: Polaris Fakta
Foto: Ulrika Ekblom
Motivering: Dadelbollar följs av ytterst eleganta och hälsosamma smakupplevelser. Växtbaserade näringsrika godsaker är precis vad många av oss letar efter. Allt kan göras nyttigare med nötter, frön, frukt och bär – råa och även lite godare.
5. Dryckeslitteratur, Bästa spritbok
Titel: Svensk whisky: pionjärer, nytänkare och utmanare
Författare: Henrik Aflodal, Hans-Olov Öberg
Förlag: Spritz Lit
Foto: Hans-Olov Öberg
Formgivning: Tina Ejheden
Medarbetare: David Kringlund
Motivering: Svensk whiskyhistoria har efter 25 år destillerat sig fram till en stor och helt egen komplexitet. Med hjälp av den färgstarka skaran av särpräglade profiler vid pannorna skildrar Henrik Aflodal inkännande och greppsäkert detta fenomen.
6. Dryckeslitteratur, Bästa ölbok
Titel: Den nya ölkulturen
Författare: Sanna Lindberg
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Gustaf Waesterberg, Katy Kimbell
Formgivning och illustrationer: Katy Kimbell
Motivering: Svenskt öl inledde för 30 år sedan en våldsam renässans, då ”stor stark-eran” förbyttes mot svallvågor av hundratals mikrobryggerier. Det var lätt att överväldigas, men Sanna Lindberg visar att fenomenet faktiskt kan överblickas och analyseras.
7. Essäer kring måltiden
Titel: Gäddbibeln
Författare: Tobias Fränstam, Johan Tell
Förlag: Max Ström
Form: Mikael Engblom
Motivering: En av våra mest kända sportfiskare delar här med sig av sitt massiva kunnande. Fiskarnörden får lär sig välja gäddrag, kocken hittar spännande recept och naturälskaren kan få uppleva lockande fiskemiljöer.
8. Etniska kokböcker 1:a pris
Titel: Masala mama, en introduktion till det bengaliska köket
Författare: Rizwan Qadery
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Simon Bajada
Form: Sigge Külhorn
Motivering: Nordens första renodlade bengaliska kokbok tar oss med på en pedagogisk och mustig resa till nya råvaror, var vi får tag på dem, matlagningsmetoder och rätternas ursprung. Tandoori-grönsaker, en variant av ratatouille för att få barnen att äta mer grönt, är milda avbrott i denna kryddiga lärobok med matbilder, som tycks tagna i Bangladeshs gassande sol.
9. Etniska kokböcker 2:a pris
Titel: Smaker från Afrika
Författare: Khadija Mohamud
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Helén Pe
Form: Lotta Külhorn
Motivering: Här följer vi författaren på en kulinarisk resa genom en hel kontinent. Med sitt gedigna kunnande guidar hon oss mellan Makroud i Nordafrika till Bobooti i Sydafrika. Ibland gör hon egna varianter på rätterna för att hennes barn ska gilla dem: inte allt i en gryta, utan var sak för sig. Tydligen passar det även oss.
10. Etniska kokböcker 3:e pris
Titel: CMAK : vårt ukrainska kök
Författare: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist
Förlag: Ordfront förlag
Foto: Ulrika Pousette
Formgivning: Katy Kimbell
Motivering: I den här boken hamnar den ukrainska matkulturen under lupp. Ett idogt researcharbete ledde fram till en kokbok som inte bara är en receptskatt med lockande matbilder, utan dessutom bjuder på en massa spännande och lärorik läsning mellan rätterna.
11. Grundkokböcker
Titel: Den sista kokboken : tolv metoder i matlagning att variera i oändlighet
Författare: Amanda Nordlöw
Förlag: Mondial
Foto: Daniel von Malmborg
Formgivning: Abby World, Alexander Hedström
Motivering: Dags att låta kokbokens fördummande recept dö en snabb död! Med sin uppfriskande analys mosar Amanda Nordlöw idén om receptens diktat, med en uppmaning att våga tänka och göra själv – utifrån tolv enkla metoder.
12 Historisk måltidslitteratur
Titel: Matarvets trådar : från antik fisksås till svenskt fredagsmys
Författare: Jenny Högström Berntson (red) och Pernilla Schedin (red)
Förlag: Carlssons bokförlag
Motivering: Hur förmedlas matarvet? Ja, det är inte bara genom mor- och farmödrar. Denna spränglärda antologi visar fram de komplicerade vägar, som styrt våra kulinariska impulser fram till fredagsmyset, utegrillen och kålrotens återkomst.
13. Hälsa
Titel: Den goda maten : Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande
Författare: Henrik Ennart, Charlotte Fredriksson
Förlag: Bookmark förlag
Foto: Mira Wickman
Motivering: Ur uppsjön av flumdieter är det numera uppenbart att den s. k. medelhavskosten är en vinnare med massivt vetenskapligt stöd. De välrenommerade författarna besöker Medelhavets blå zoner och bjuder på vetenskap, läckra smakprov och charmerande hembesök.
14. Kokböcker med restauranganknytning
Titel: Sandhäxans magiska mackor
Författare: Mattias Svensson, William Thorén, Erik Johansson, Fredrik Sundberg
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Jonas Cramby
Motivering: Fyra matglada grabbar sammanförs av slumpen och inser att de behöver få sin inspiration till 45 häftiga mackor genom att resa till New Orleans. Mackorna blir då verkligen helvilda i sin sammansättning och – efter amerikansk modell - klart mättande.
15. Köksträdgårdslitteratur
Titel: Odla kallt : så och skörda året runt : grönsaker, sommarblommor, perenner
Författare: Theres Lundén, Johannes Wätterbäck
Förlag: Bonnier Fakta
Motivering: Farbror Grön-författarna lär oss att kall odling faktiskt härmar naturen. Det går att så för att sedan skörda under den kalla årstiden. Boken vänder därmed på ett spännande sätt upp och ner på några av våra förutfattade åsikter om hur vi ska odla vår trädgård.
16. Livsstilslitteratur
Titel: I magen på en jägare : konsten att jaga och laga vilt
Författare: Daniel Couet, Lubbe Garell
Foto: Fabian Björnstjerna
Förlag: Mondial
Motivering: Här utvecklar författarna viltrecepten med nya spännande rätter på kanin, mufflonfår och till och med bäver. Självklart även det vanligare klövviltet och allsköns fåglar. Allra sist en användbar bruksanvisning i hur man styckar vilt. Udda bonus: Ett skotthål - rakt igenom hela boken!
17. Mat, klimat och miljö
Titel: Vildplockat kokboken
Författare: Niki Sjölund, Lena Flaten
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Klas Sjöberg
Motivering: Att lära sig vad som är ätbart från naturen kommer att kännas mer värdefullt sedan man läst denna bok. Att äta mat som man plockat själv skapar respekt för råvaran - en entré till den vildplockade världen.
18. Matbröd
Titel: Bullar, bröd och brunch
Författare: Camilla Hamid
Förlag: Polaris Fakta
Foto: Ulrika Pousette
Motivering: En inspirerande bakbok som börjar med världens bästa marockanska bröd och slutar med hembakta bullar och en generös brunch. Allt bakat med glädje och kärlek. I denna bok är bakning terapi, en hyllning till det goda livet.
19. Måltidsutensilier
Titel: Vardagsvackert & festfyrverkeri : kreativitet & smaker för hela året
Författare: Helena Lyth
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Helena Lyth
Motivering: Författarinnan tar oss året runt och pyntar därefter: Vackra chokladhjärtan till Valentin, målade ägg till påsk, gult och blått på bordet till nationaldagen, höstlöv till skördetiden och självklart en uppsjö julpyssel. Allt varvat med årstidens anpassade recept.
20. Nordisk måltidslitteratur
Titel: Historiska recept i urval
Författare: Maren Jonasson (red.)
Förlag: Svenska litteratursällskapet i Finland
Foto och illustrationer: SaraMara
Motivering: En underbar sammanställning av recept, råd, huskurer och allsköns dekokter, så som de använts i högreståndsfamiljer i framför allt Finland mellan 1720 och 1850. Genom att ställa fram exotiska kryddor visade man upp sin välfärd och även om det tog tid insåg även allmogen att potatis var en synnerligen tjänlig föda.
21. Regional måltidslitteratur
Titel: Sveriges landskapsmåltider
Författare: Christian Daun
Förlag: Ordfront förlag
Form: Fabian Kühlhorn, Sigge Kühlhorn
Illustrationer: Lotta Kühlhorn
Motivering: Christian Daun har med sina litterära nedslag förankrat detta remarkabla projekt som engagerat omkring 500 medarbetare landet runt och resulterat i nyskapande måltider för våra 25 landskap samt huvudstaden – för var och en att laga och prova!
22. Speciallitteratur - Metod
Titel: Det växer saft och sylt överallt : recept och berättelser
Författare: My Feldt
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Linda Lomelino
Form: Lukas Möllersten
Motivering: Bortom det ”vanliga” i syltburken finns rönnbärsketchup, gurkdryck och saft på älgört och pensé. Blad och granskott kan picklas och citrusfrukter ger en uppsjö av drycker. Underbara bilder väcker lust att botanisera och upptäcka nya tillagningssätt och smakkombinationer.
23. Speciallitteratur - Råvara 1:a pris
Titel: Kålkokbok
Författare: Martin Nordin, Victoria Nordström, Pelle Bergström
Förlag: Bookmark Förlag
Foto: Pelle Bergström
Form: Karin Ahlgren, Open Studio
Motivering: Vem kunde ana att det vi allra bäst behöver just nu är en kålkokbok? Denna av kockar länge så hyllade råvara ska nu ta större plats även i hemmaköken. Recepten är indelade i nord, syd, öst och väst med recept som till exempel kåldolmar, choucroute, kimchi och coleslaw. Använd den som kålkokbok, kålkvällslektyr eller coffeetable-kålbok.
24. Speciallitteratur - Råvara 2:a pris
Titel: Tomat tomat
Författare: Julia Tuvesson
Förlag: Polaris fakta
Foto: Miriam Preis
Form: Lisa Benk
Illustrationer: Agnes Printz
Motivering: Den här synnerligen heltäckande råvaruboken fick juryn på fall. Allt från fina matbilder till charmigt och personligt tilltal i texterna. Att författaren inleder med recept på Bloody Mary skadar inte heller.
25. Söta bakverk
Titel: Sommarfika med Fredrik
Författare: Fredrik Nylén
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lisa Björner
Form: Annika Lyth
Motivering: Författaren är en synnerligen rutinerad bagare med egen blogg och TV-framgångar. Här finns kakor, gjord med säsongens frukter och världens enklaste efterrätt - kastrullkakan. Och vad man plockar under sommaren och inte hinner ta hand om lägger man i frysen - de flesta kakrecepten fungerar utmärkt med djupfrysta bär.
26. Undervisningslitteratur
Titel: Charkbibeln
Författare: Jon Randow
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Calle Stoltz
Form: Stefan Fält
Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Sannerligen lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens - i sanning fullspäckad!
27. Vardagsmåltider
Titel: Mat för snåla & fattiga
Författare: Jenny Bäcklund
Förlag: Mondial
Foto: Miriam Preis
Form och illustrationer: Olga Nycander
Motivering: Ur en mycket svår situation skapades en riktigt bra kokbok. Man behöver inte stå på ruinens brant för att vilja dra ner på och få koll på sina matkostnader. Med den här boken blir det till och med kul och inte minst gott!
28. Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Vegokäk : lättlagade middagar
Författare: Annie Månsson
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Annie Månsson
Form: Sara Edström
Motivering: Den som upprörs över vegetariska namn på i vanliga fall köttiga rätter får leta vidare. Här finns både svampskav med potatispuré och auberginebolognese. Men för oss som tacksamt tar emot guidning om vad rätterna ska smaka är ”Vegokäk” ett utmärkt val för tips och trix om vegetarisk vardagsmat.
29. Årsböcker och kalendrar
Titel: Ett år med mamma : ett hållbart liv över generationer
Författare: Ann-Charlotte Andersson
Förlag: Ordfront förlag
Foto: Ann-Charlotte Andersson & Ingrid Andersson
Foto: Moa Ekman
Form: Eva Jais-Nielsen
Motivering: Ann-Charlotte Andersson bestämmer sig för att hoppa av ekorrhjulet och flytta hem till mamma Ingrid på landet. Det blir ett stillsamt äventyr och en årslång lektion i hållbar livskunskap, skildrat i dagboksform med lärorika iakttagelser, många måltider och stor charm.
30. Bäst översatta: Historisk måltidslitteratur
Titel: Gift, historien om drycker, pulver och mordiska uppsåt
Författare: Ben Hubbard
Förlag: Tukan Förlag
Översättare: Anna Rodhe
Förord: Sophie Hannah
Motivering: Alltsedan antikens dagar har människor med ont uppsåt sökt ämnen, som är livsfarliga att förtära. Här går författaren igenom världshistoriens mera spektakulära giftmord från romarrikets dödsbringande svampar under antiken till ryssarnas novitjok i våra dagar.
31. Årets inspiratör
Titel: Gottigheter : en kokbok
Författare: Jennifer Eriksson
Förlag: Tukan Förlag
Foto: Alicia Rosenqvist Esteban
Form: Kristin Lidström
Illustrationer: Kristin Lidström
Motivering: ”Gottigheter” är en titel man inte skojar bort. Aldrig har vi sett ordet gott, eller ännu hellre gött, användas mer flitigt. Och med rätta! Här finns inte ett enda recept vi vill gå förbi. Författarens personliga, charmiga och säljande introduktion till varje rätt får oss på fall. Tips på eget öl och bubbel kommer som en fin bonus på slutet. Vi vill både laga och äta allt gött!
32. Årets mest passionerade
Titel: Matlängtan : vår resa till det italienska livet : en passionerad receptbok
Författare: Peter Nordin, Carina Nordin, Milena Bergqvist
Förlag: Own your book / Respons AB
Foto: Joachim Lundgren
Form: Nikko Amandonico, Ilaria Gibertini
Motivering: När Peter och Carina Nordin förklarar sin kärlek till det italienska köket och till varandra kan man inte annat än ryckas med, och hänföras av denna vackra bok. Risken är att man blir lika besatt av tanken på råvarornas innersta väsen. Men det kan det vara värt.
33. Bästa form
Titel: Ris
Form: Sara Edström
Förlag: Natur & Kultur
Författare: Tove Nilsson
Foto: Roland Persson
Motivering: En bok som trots sin strikta form och konsekventa typografi ändå blir väldigt levande och varierad. Ett grafiskt spännande sans serif typsnitt i kombination med en klassisk lättläst serif gör inlagan lättläst och snygg – där luft blir en lika viktig designingrediens som bild och text. En liten bonus blir ett roterande riskorn som det tog ett tag att upptäcka!
34. Bästa foto
Titel: Mjöl : recept och inspiration för spannmålsrevolution
Foto: Roland Persson
Förlag: Mondial
Författare: Sébastian Boudet
Form: Maja Kölqvist
Motivering: En bok som luktar nybakat bröd. En visuell resa från ax till limpa. Djupdykningar i mjölpåsar, degskålar, luftiga surdegsbröd och frasiga croissanter. Vackra bilder fångade i en konsekvent dov färgskala och spännande ljussättning där bagaren och hantverket alltid är närvarande.
35. Bästa illustration
Titel: Nya lev som en bonde : 130 sätt att klara sig själv
Form och illustration: Lukas Möllersten
Förlag: Norstedts
Författare: Niklas Kämpargård
Foto: Niklas Kämpargård
Motivering: Grafiska, råa och enkla illustrationer men desto mer karaktärsfulla! I perfekt samspel med text och foto. Det är helt klart de dekorativa men samtidigt informativa illustrationerna som ger den här vackra boken dess unika identitet.
36. Bäst alla kategorier
Undervisningslitteratur
Titel: Charkbibeln
Författare: Jon Randow
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Calle Stoltz
Form: Stefan Fält
Motivering: En nästan osannolikt kunskapsrik genomlysning av charkprodukternas underbara värld, signerad den oförvägne perfektionisten Jon Randow. Troligtvis lika tidlös som Bibeln och redan klassad som en given referens – i sanning fullspäckad!