2022 års vinnare

PRESSRELEASE 17 NOV 2022

 

 

 

Nu har Måltidsakademien utsett

 

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

 

Modern självhushållning

 

 

 2022 års vinnare

 

 

 

Författare: Anders Rydell & Alva Herdevall


Foto: Roland Persson


Form: Lotta Kühlhorn


Förlag: Natur & Kultur

 

 

 

Motiveringen löd:

En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand - som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic.
Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid.

 

Boken vann också klassen Livsstilslitteratur.

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 17 november, för tjugoandra året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

 

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade.

 

 

 

Samtliga 34 pristagare finns på separat lista.

 

 

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:


Christina Möller
Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm


Mikael Engblom
Grafisk formgivare, Stockholm


Stephan Rössner
Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm


Malin Turunen
Matjournalist och författare, Stockholm


Karsten Thurfjell
Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

 

Biblioteksstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

 

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , ma.akademierna.se , förlagens hemsidor.

 Frågor besvaras av Barbro Stanley, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-554 41 63

 

 MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

 

 

 

PRESSRELEASE 17 november 2022

 

 

 

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2022

 

 

 

1. Barn och mat
Titel: Hej, hej vardagsmat
Författare: Sara Ask, Lisa Björbo
Förlag: Ordfront förlag
Illustration: Louise Winblad
Foto: Ulrika Pousette
Motivering: En underbart lugnande bok för varenda förälder som undrat om makaroner och pannkakor verkligen är den mest näringsriktiga maten för deras barn. Extra plus för tips på snabblagad vardagsmat och avsnoppande svar på dumma frågor.

 

2. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Titel: Sensory qualities and culinary utility of produce, a path towards sustainable gastronomy
Författare:
Magnus Westling
Förlag:
Örebro Universitet
Motivering: Flera aspekter på hållbar gastronomi uppnås genom tesen att en odlad mångfald kan ge ökad smakrikedom, genom receptutveckling. Med gråärtor som utgångspunkt varieras tillagningsmetoderna, och smakligheten utvärderas fortlöpande av konsumenter och gäster.

 

3. Dryckeslitteratur, Bästa vinbok
Titel: Champagne Magnus Opus
Författare:
Richard Juhlin
Förlag:
Mondial
Motivering: Efter 13 000 provade champagner
har nu vår ende vinskribent med världsrykte satsat på att i denna gyllene volym samla allt som är värt att veta om denna bubblande dryck – och det är nog bara Richard Juhlin själv som kan avgöra om han lyckats.

 

4. Dryckeslitteratur, Bästa drinkbok
Titel: Vilda drinkar – en smak av naturen
Författare:
Bella Porcile
Förlag:
Louise Bäckelin förlag
Formgivning: Paolo Sangregorio
Motivering: Bella Porciles naturvandring är inte vilket skogsbad som helst. Hennes närkamp med örter, ogräs, kottar, skott, blommor, blad, barr och bär har resulterat i en nyskapande och törstväckande drinkuppsättning av encyklopediska mått.

 

5. Essäer kring måltiden
Titel: Maten i vårt språk
Författare: Carl Alstrand
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: Lök på laxen, pang på rödbetan, knäck i lurarna är exempel på vardagsuttryck vars givna koppling till motsvarande råvara vi nästan glömt. Så dock inte författaren, som samlat närmare 800 talesätt med stort underhållningsvärde.

 

6. Etniska kokböcker
Titel:
Khadijas kök
Författare: Khadija Mohamud
Förlag: Bonnier fakta
Formgivning: Lotta Kühlhorn
Foto: Helén Pe
Motivering:
En resa i det smakrika, färgglada och kryddiga östafrikanska köket som är helt nytt och spännande i Sverige. Det här är rolig och god mat att tillaga och inte alls krånglig. Här ges vägledning och inspiration, men det är helt fritt att hitta egna smakupplevelser.

 

7. Grundkokböcker
Titel: Sedir: Processen
Författare: Sedir Ajeenah
Förlag: Norstedts
Formgivning: Peter Herrmann ; Karin Ahlgren
Foto: Petter Bäcklund
Motivering: En originell och annorlunda grundkokbok. Det som idag känns konstigt kan i framtiden vara den nya normen. I denna kokbok har kartan ritats om, och fler måste våga. Det fina med att laga mat är att Du ensam bestämmer i ditt kök.

 

8. Historisk måltidslitteratur
Titel: Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år
Författare: Peter Sandberg
Förlag:
Historiska media
Motivering: Ölet har följt oss sedan medeltiden, och på 1800-talet gick bryggandet från hantverk till industri. Historikern Peter Sandberg skildrar ur sitt pregnanta och underhållande bryggarperspektiv svenskt samhällsliv och dryckeskulturens sociala förändringar.

 

9. Hälsa
Titel: Hälsosegrar : den vetenskapliga vägen till ett friskare liv
Författare:
Linda Bakkman, Sissela Nutley och Örjan Ekblom
Förlag:
Norstedts
Form: Sebastian Wadsted
Motivering: Föga insmickrande men med massiv vetenskaplig sakkunskap tar sig dessa väletablerade forskare an de vanliga frågorna om kost, motion, livsstil, hälsa, sömn och stress. En trygg faktabas för den som vill slippa läsa om snabba fixar och orealistiska metoder.

 

10. Kantinmåltider
Titel:
Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek : hur Sverige blev bäst i världen på skolmat
Författare: Eva Kvanta (red)
Medförfattare: Ulrika Arnell
Förlag:
Bergkvist Publishing
Foto: David Back
Motivering:
En bok om den älskade och hatade skolmaten där inspiratörer, finkockar och kändisar minns chokladsoppa med limpsmörgås, lapskojs, blodpudding och potatisbullar. I bokens moderna versioner blir de mer inspirerande, godare och smakrikare.

 

11. Kokböcker med restauranganknytning
Titel: ÖRT : Öland, resan, tiden
Författare: Caroline Möllesand
Förlag: Hotell Borgholm
Form: ADDI
Motivering: Från gästgiveri till stadshotell och slutligen Hotell Borgholm. Här tecknas ett hotells levnadsöde med ett fantastiskt bildmaterial, spännande historier och en doft av örter. Karin Fransson står som en starkt lysande fyr i denna viktiga berättelse.

 

12. Köksträdgårdslitteratur
Titel: Min skogsträdgård : silande ljus och vandrande skugga
Författare:
Marika Delin
Förlag:
Natur & Kultur
Foto:
Karin Björkquist
Motivering:
En annorlunda trädgårdsbok med skogen i centrum. Bergsknallar, barrskog, dalgångar med ek och hassel och gammeldags fruktträdgårdar. I skogen finns en köksträdgård med bikupor och ett växthus för odling och nöje - ren och skär inspiration för den nyfikne.

 

13. Livsstilslitteratur
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Roland Persson
Form: Lotta Kühlhorn
Motivering: En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand - som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic. Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid.

 

14. Mat, klimat och miljö
Titel: Stoppa matsvinnet! : en förpackad lösning
Författare:
Fredrik Wikström & Helén Williams
Förlag: Fri Tanke Förlag
Motivering: En unik handbok som tar upp dagliga frågor om matsvinnets miljöpåverkan. Som konsument kan man undvika svinn genom att köpa rätt mängd efter behov och hur länge maten är säker att äta. Vi borde börja fråga oss själva vad vi kan ta med oss till måltiden.

 

15. Matbröd
Titel: Bröd bullar & kakor : bagarmästarens bästa recept
Författare: Johan Sörberg
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Erik Olsson
Form: Karl Stefan Andersson
Motivering: Vi som följer bagarmästare Sörberg i Hela Sverige Bakar kan inte få nog av hans kunskaper. Så bra då att han släpper en bok med både matbröd och söta bakverk, sprängfylld med information, steg-för-steg-beskrivningar och Sörbergs egna teckningar.

 

16. Måltidsutensilier
Titel: Trettio vinkällare : konsten att lagra och njuta av vin
Författare:
Johan Magnusson
Förlag:
Millhouse Förlag
Motivering: Det definitiva referensverket för den som funderar på att lagra viner hemma. Johan Magnusson vet mer än de flesta om hur det går till, och trots mycket hysch-hysch har han fått flera samlare att visa sina skattgömmor - för oss att baxna eller inspireras av.

 

17. Nordisk måltidslitteratur
Titel: Rågen : en spretig historia
Författare:
Annika Luther
Förlag:
Schildts & Söderströms
Omslag: Ulla Donner
Illustratör: Herta Donner
Form: Otto Donner
Motivering:
Den spännande berättelsen om hur ett turkiskt ogräs förvandlas till en finsk nationalsymbol och räddningen i nödtider. Rågen besjungs i dikt och konst, fiberrikedom ger hälsostatus och den kan dessutom nyttjas för ölbryggning och whiskytillverkning.

 

18. Regional måltidslitteratur
Titel: Historisk värmländsk mat
Författare:
Sara Bodin Olsson
Förlag:
Votum Förlag
Foto: Fredrik Karlsson
Form: Tin Wigelius

Motivering:
Klassiska recept som stekt sill, tullkorv och potatisbullar, uppskrivna på icke helt lättlästa små randiga lappar och med udda mängdangivelser, har här trimmats i modern form. Det ger läsaren en möjlighet att idag återuppliva den värmländska receptskatten.

 

19. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Titel: Kokkonst. Mat och berättelser från Sörmland.
Författare:
Elin Loord
Medförfattare: Matilda Stannow (red.) ; Marcus Sjösten (recept)
Förlag:
Sörmlands museum
Foto: Rikard Laving (matfoto)
Illustrationer: Jennifer Bergkvist ; Moa Sundkvist
Form: Ateljé Grotesk ; Jennifer Bergkvist ; Moa Sundkvist
Motivering:
En underbar aptitretare som varvar matberättelser från landskapets slott och herrgårdar med korvkiosken i stan och Malma heds marketenteri. Vackra bilder av frukt och grönt kompletteras med recept och lokalfärg.

 

20. Social kompetens
Titel: Kokkonst och värdskap
Författare:
Ia Orre, Ebba Wachtmeister
Förlag:
Bokförlaget Arena
Motivering: I denna monumentala intervjubok hör vi ett hundratal gastronomiska profiler beskriva det moderna svenska kökets framväxt – en bildrik och färgstark skildring av vänföreningen M Sandahl Foundation, där värdskap är 100 % skämt och 100 % allvar!

 

21. Speciallitteratur – metod
Titel: Köttfärssås
Författare: Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin
Förlag: Mondial
Foto: Fredrik Skogkvist
Form: Kristin Lidström
Motivering: Vad är världens bästa maträtt? Många svarar köttfärssås och spaghetti. Och de har helt rätt! Här i boken kallas det ”bollo” och kommer i en uppsjö lockande varianter. Sveriges mest lagade rätt har äntligen fått den uppmärksamhet den förtjänar.

 

22. Speciallitteratur – råvara
Titel:
Potatis
Författare: Stefan Ekengren
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Roland Persson
Formgivning: Stefan Fält
Motivering:
Stefan Ekengren har skalat många tusen potatisar för att komma fram till detta kompletta verk om knölens praktik, etik, estetik och nära nog obegränsade möjligheter. De presenteras med välgörande tvärsäkerhet och innefattar allt från pommes pinnes till pitepalt.

 

23. Söta bakverk
Titel: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr
Författare: Jan Hedh
Förlag: Bokförlaget Arena
Form: Annika Lyth
Foto: Charlotte Gawell
Motivering: Bagarmästare Jan Hedh tar oss i handen och guidar oss vant mellan klassiska bakverk och lockande kakrecept. Det känns tryggt, även om vi säkert inte kommer att hantera smält socker utan handskar som han gör.

 

24. Undervisningslitteratur
Titel:
Plocka tång & strandväxter
Författare: Linnéa Sjögren & Karolina Martinson
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Fanny Rådvik
Undervattensfoto: Hanna Sallén Lennerthson
Motivering:
Två tångdykerskor delar med sig av sina samlade kunskaper för att öka medvetenheten om tång som borde ha en självklar plats i vår matkultur. Vilka spännande måltider som kommer att finna nya matälskare!

 

25. Vardagsmåltider
Titel: Varannan vecka : kokbok för barnveckan / kokbok för egenveckan
Författare:
Johanna Westman
Förlag:
Norstedts
Motivering:
Årets mest originella bokdesign, där den separerade Westman delar upp tillvaron i matveckan, dels den med sina barn och dels den i veckan för egentid, vars recept återfinns upp och ner på bokens andra del. Kul och originellt upplägg!

 

26. Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Mundekullas gröna kök : mat och inspiration från de småländska skogarna
Författare: Stephanie Verstift
Förlag: Bazar Förlag
Motivering: I denna bok är kärleken till måltid och matlagning i centrum. Matlagning kräver uppmärksamhet, omsorg och en känsla för vad maträtten behöver. Ju mer kunskap man har om råvaror och tillagning desto bättre resultat.

 

27. Bäst översatta: Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Green kitchen : quick & slow : vegetariska recept för snabb vardagsmat och långsamma helgmiddagar
Översättare: Emma Swahn
Författare: David Frenkiel, Luise Vindahl, Sophie MacCinnon
Förlag: Norstedts
Form: Studio Polka
Foto: David Frankiel
Motivering: Här balanseras det snabba och det långsamma köket. Detta är en kokbok där själva matlagningen blir det uppskattade resultatet av måltiden. Mat är terapi och glädje säger de erfarna matlagana. En vegetarisk inspirationskokbok med läckra recept från hela världen.

 

28. Gastronomisk livsgärning
Titel: Fernando! : Mitt livs historia, mitt livs recept
Författare: Fernando di Luca, Mattias Jersild
Medförfattare: Gabriella Sahlin (red.)
Förlag: The Book Affair
Foto: Charlie Drevstam
Motivering:
Fernando di Luca berättar sin livshistoria, självfallet kopplad till italiensk mat och inte minst till olivolja. Han kom med sin scooter till Sverige, stannade kvar och blev en välkänd svensk förgrundsgestalt för att främja italiensk matkultur och livsstil i den höga Nord.

 

29. Årets encyklopediska praktverk
Titel: Nötodlarens handbok
Författare: Philipp Weiss
Förlag: Hälsingbo Skogsträdgård HB
Form: Daniel Larsson
Foto: Philipp Weiss
Illustrationer: Helena Moreau
Motivering: E
n otroligt fullskalig sammanfattning av mer om nötter än de flesta kan ta till sig. ”Knäckande” massiv kunskap skulle man kunna vitsa, för med mer än 700 referenser är grundligheten monumental. Man kan bara förundras över denna komprimerade kunskap.

 

30. Årets reseskildring
Titel: Koreanska grytor
Författare: Gustav Kyhlberg
Förlag: Natur & Kultur
Foto och grafisk form: Jonas Cramby
Motivering: Gustav Kyhlberg tycks ha ätit sig igenom Seouls samtliga gatukrogar för att kunna ge sin skildring denna handfasta närvaro och utförliga pedagogik. Med Jonas Crambys foton är vi verkligen där med näsan i grytorna, och känner oss lika hemmastadda!

 

31. Bästa form
Titel: Mat i sommartid
Formgivare: Katy Kimbell
Författare: Mathias Dahlgren
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Lennart Weibull
Motivering: Lika delar stram och tydlig typografi som varierande och levande layout gör det spännande att bläddra i detta mjukband. Ett varierat bildmaterial med allt från arrangerade studiobilder, illustrationer, matbilder i sommarljus till sköna vardagsbilder som ”Mathias på båtmacken” gör att vi hungrar efter sommaren!

 

32. Bästa foto
Titel: Potatis
Fotograf: Roland Persson
Författare: Stefan Ekengren
Förlag: Natur & Kultur
Formgivning: Stefan Fält
Motivering: Årets snyggaste knölar! Från nyplockad färskpotatis till olika sorters chips. Allt fångat med snyggt ljus, skärpa, närhet och underbara färger som gör att hela boken doftar nykokt potatis!

 

33. Bästa Illustration:
Titel: Au pif! : franska recept och små berättelser
Formgivare och illustratör: Kristin Lidström
Författare: Emma Hamberg
Förlag: Piratförlaget
Foto: Patrick Bratt
Motivering: En bok som väcker reslust såväl som matlust! Vackert formgiven med fina foton, bra texter och full av goda recept. Men det är illustrationerna som fastnar och ger den en unik konstnärlig fransk touche. Klassiska influenser från la Belle Epoque, Toulouse Lautrec och Matisse möter ett modernt formspråk som får oss att vilja resa till Paris – med enkelbiljett!

 

34. Bäst alla kategorier
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Roland Persson
Form: Lotta Kühlhorn
Motivering: En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand - som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic. Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid. Fantastiska bilder till en fantastisk bok. Här fångas hela livet på en gård med självhushållning som väcker tankar om våra egna liv och vår miljö. Trots en enorm bredd i bokens ämnen – vedhuggning, biodling, grönsaksodling, matlagning, gör din egen färg, brygga öl och cider till allehanda hushållstips – så är bildmaterialet och även formgivningen sammanhållen och känns framförallt äkta!