2020 års vinnare

 

PRESSRELEASE 16 DEC 2020

 

Nu har Måltidsakademien utsett

 

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

Grönsaker A – Ö : 400 recept och bruksanvisningar

 

 

Författare: Paul Svensson

Foto/Illustratör: Charlie Drevstam

Form: Mikael Engblom

Förlag: Bonnier Fakta

 

 

Motiveringen löd:

 

Med lång erfarenhet och innovativt tänkande har vår grönaste kock samlat sitt väldiga vetande mellan två pärmar. Ett vackert referensverk, en sensationell läsupplevelse och inte minst en outtömlig inspirationskälla att ständigt återkomma till.

 

Boken vann också klassen Vegetarisk måltidslitteratur.

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för tjugonde året i rad. I år finns ca 420 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde digitalt från KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm och kan ses på www.måltidslitteratur.se under rubriken 2020 års vinnare.

 

Samtliga 32 pristagare finns på separat lista.

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller                   Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Charlotte Birnbaum              Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm
Mikael Engblom                   Grafisk formgivare, Stockholm
Kris Johnson-Jones             Matjournalist och författare, Stockholm
Stephan Rössner                Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm
Malin Turunen                     Matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell                  Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

 

Biblioteksstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.

Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur kommer längre fram att finnas som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se

 

Frågor besvaras av Barbro Stanley, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-554 41 63

 

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

 

PRESSRELEASE

16 december 2020

 

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2020

 

 

 

1. À la Carte – ”Best Chef Books”
Författare: Tommy Myllymäki
Medförfattare: Maria
Nilsson (red.) / Elisabeth Fock (red.) / Henrik Francke (red.)
Titel: Myllymäkis menyer
Förlag:
Natur & Kultur
Foto/Illustratör:
Björn Ceder
Motivering: Efter framgångsrika böcker om maträtternas olika komponenter, har nu profilstarke Tommy Myllymäki tecknat sitt kulinariska självporträtt i denna samling välkomponerade säsongsmenyer. En fest för matglada hemmakockar!

 

2. Barn och mat
Författare: Karolina Janson
Titel: Himla gott
, himla bra : om matglädje, måltider och hälsa – en faktaspäckad kokbok
Förlag: Tukan förlag
Foto: Petter Bäcklund
Illustrationer:
Henrietta Nyvang
Form: Eva Hildebrandt och Henrietta Nyvang
Motivering: En utmärkt bok för alla barn som undrar över sambandet mellan kroppen, mat och motion. Helt utan pekpinnar och med många inspirerande tips och recept på både maträtter och fysisk aktivitet.

 

3. Ceremoniella måltider
Författare: Stina Almroth
Titel: Fika made in Sweden
Förlag: Albertine Publishing
Foto: Magnus Skoglöf
Form: Cecilia Kusoffsky
Motivering: Fika belyser en unik svensk funktion i världen. Med fika och småkakor byggdes vår nuvarande regering, och vid fikabordet löser svenskar på jobbet många av sina problem. Vackra bilder på typiska fikatillbehör, från semla till prinsesstårta, ökar läsaraptiten.

 

4. Desserter
Författare: Camilla Hamid
Titel
: Godare glass : utan glassmaskin 
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Ulrika Pousette
Form: Emilie Crispin Ekström
Motivering: Först lärde hon oss baka utan ugn. Nu ger hon alla tips vi behöver för att fixa glass med fantasifulla smaker utan glassmaskin. Extra stort plus för fantastiska, läskande bilder som får oss att bli glassugna i kalla december!

 

5. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Författare: Kerstin Weimer
Titel: Behavior change towards a sustainable lifestyle : Effects of interventions and phychological factors on pro-environmental behaviors
Förlag: Mittuniversitetet Östersund
Motivering: Att ett ökat miljömedvetande är en nödvändighet är allom bekant. I fyra delarbeten visar avhandlingen på ett intressant sätt hur komplexa attityderna till förändrat hälsobeteende ter sig och därmed också hur komplicerat det är att varaktigt påverka beteenden i hälsofrämjande riktning.

 

6. Dryckeslitteratur
Författare: Johan Franco Cereceda
Titel: Fino! : världens bästa vin
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: Johannes Molin
Motivering: Med ”
Fino!” bygger Johan Franco Cereceda vidare på sitt remarkabla referensbibliotek om spansk vinkultur. Här får den andalusiska sherryn en historisk och nutida genomlysning av högsta internationella klass.

 

7. Essäer kring måltiden
Författare: Jan Scherman
Titel: Den svenska korvresan : berättelser om ett mathantverk som förenar
Förlag: Norstedts
Foto: Jan Scherman
Form: Pär Wickholm
Motivering: I denna encyklopediska bok beskriver entusiasten Jan Scherman kärleksfullt sitt Korvsverige, från gatuköket i Kiruna via Snoddaskiosken i Linköping till Korvhuset 101 korvar i Malmö. En journalistisk och kulturhistorisk bragd!

 

8. Etniska kokböcker
Författare: Anastasia Lundqvist & Charlotte Pruth
Titel: Blå berg, grön mat, orange vin : recept och berättelser från Georgien
Förlag: Charlotte Pruth & Anastasia Lundqvist
Foto/Illustratör: Bianca Brandon-Cox & Katy Kimbell
Motivering: Det ryktbara georgiska köket har fått sin första svenska introduktion - rikhaltig, väl förankrad i såväl kulturhistoriens hisnande djup som i nutida utövares färgrika måltider. En högst användbar kokbok som dessutom guidar kommande resenärer hela vägen till vinets vagga.

 

9. Grundkokböcker
Författare: Louise Bondebjer
Titel: Svenska klassiker, årstiderna, maten, traditionerna
Förlag: Kakao Förlag
Foto: Tine Guth Linse
Motivering: En grundkokbok där årstiderna är ständigt närvarande. Minnen och glädje sprids när man lagar mat ur boken. Recepten är ursprungliga men också nydanande – och inspirerar till att samlas och äta svensk mat.

 

10. Historisk måltidslitteratur
Författare: Ann-Marie Hansson (red.)
Medförfattare: Uaininn O’Meadhra (red.)
Titel: Växternas Stockholm : fossila växtrester och skriftliga källor berättar
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: Bo Herlin
Motivering: Titeln ”arkeobotaniker” är föga känd. I denna bok beskriver dessa vad man hittar av fossila växtrester i Stockholm vid arkeologiska utgrävningar, från kostkomponenter till medicinalväxter och matlagning. Ingen kunde ana att studier av sekelgammalt köksavfall kan vara så spännande.

 

11. Hälsa
Författare: Tareq Taylor
Författare: Sara Ask
Titel: Det goda livet
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Helèn Pe
Form: Katy Kimbell och Li Söderberg
Motivering: Två välkända matprofiler inspirerar till ett riktigt gott liv. Här finns en lättsam genomgång av hur våra råvaror påverkar vårt ätbeteende, vår livsstil och vår hälsa. Kunskap och inspiration är författarnas ledstjärnor och de vackra bilderna är klart aptitretande.

 

12. Kantinmåltider
Projektledare: Ulrika Arnell
Titel: Tänk om : för en mer hållbar offentlig gastronomi
Förlag: Bergkvist Publishing AB
Matstylist/kock: Linda Dahl
Foto: David Back
Form: Daniel Back
Motivering: En inspirerande och kunskapsfylld bok om klimatförändringen i världen som uppmanar det offentliga måltidssverige att tänka om. Allt måste göras tillsammans. Alla som arbetar med den offentliga gastronomin kan förändra världen. Utnyttja den makten!

 

13. Kokböcker med restauranganknytning
Författare: Marion Ringborg och Linn Söderström
Titel
: Snacks, sallad, pasta, dessert 
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Charlie Drevstam
Form: Scott McNally
Motivering: Titeln kan låta spretig men författarna har helt enkelt valt de rätter de brinner för allra mest. Och det känns! Boken är både matigt lockande och angenämt undervisande, med en stor portion charm.

 

14. Köksträdgårdslitteratur
Författare: Hella Nathorst-Böös
Titel: Häxans handbok för ett giftfritt liv
Förlag: Bladh by Bladh
Motivering: En häxa kan vara bra att hålla i handen när man vill vidga sitt vetande om naturens och måltidens magiska användbarhet! Hella Nathorst-Böös anlitar både nutida forskningsrön och historisk kunskap för att komma i samklang med växandets rytmer.

 

15. Livsstilslitteratur
Författare: Petter Alexis Askergren
Titel: Min plats på jorden
Förlag: Norstedts
Foto: Ea Czyz
Form: Kristin Lidström
Motivering: Koster är Petters paradis på jorden. Till vackra bilder beskriver han kärleksfullt naturen, miljöerna och personerna, varvat med minnen, anekdoter och recept på västkustklassiker som makrillsoppa och kummelfilé.

 

16. Mat och dryck i kombination
Författare: Michel Jamais
Titel: Vino vego : så kombinerar du vin och mat i det gröna köket
Förlag: Tukan förlag
Foto/Illustratör:
Michel Jamais
Motivering: Vår meste vinutbildare har tagit sig an det gröna kökets matchningar, och därmed har en viktig pusselbit – eller snarare byggsten - lagts till kunnandet om oenovegetala kombinationer.

 

17. Mat, klimat och miljö
Författare: Anna Liljemalm
Titel: Frö, på jakt efter framtidens mat
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Erik Abel
Form: Johannes Molin
Motivering: Nästan allt vi äter börjar med ett frö, skriver författarinnan och tar oss med på en fascinerande resa från Asiens djungler till Svalbards frövalv, där ett globalt fröarkiv har upprättats djupt inne i frostig säkerhet. Tomaternas mångfald, framtidens supermajs och lökväxternas märkliga liv beskrivs initierat, till vackra bilder från hela världen.

 

18. Matbröd
Författare: Annelie Andersson
Titel: Blomster
& bakverk : bröd, bakverk och godsaker, med och utan gluten, alltid med blomster, året om
Förlag: Bladh by Bladh
Foto: Annelie Andersson
, Kate Gabor
Form: Anders Timrén
Motivering: Författarens kärlek till bakning, blommor och fotografi går igenom hela denna bok, där varje bild är ett konstverk. Här finns massor av matiga bröd men även mycket för den sötsugna.
 

 

19. Måltidsutensilier
Författare: Moa Brännström Ott
Titel: Tälja köksredskap
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Fredrik Ottosson
Form: Stefan Engblom
Motivering: ”Man blir rofylld av att tälja” skriver författarinnan och visar hur man tillverkar smörknivar, salladsbestick, stekspadar, alla sorters skedar och kåsor - från ett stycke björkved till ett glänsande kökssmycke.

 

20. Nordisk måltidslitteratur
Författare: Anne Bergman
Medförfattare: Carola Ekrem
Titel: Stora finlandssvenska festboken
Förlag: SLS Svenska Litteratursällskapet Finland
Motivering: För alla med intresse för finlandssvenska festligheter i vårt kära grannland finns nu den kompletta guiden – skildrad med djupa kunskaper, hög ambitionsnivå och synnerligen glatt humör!

 

21. Regional måltidslitteratur
Författare: Anna Billing
Titel: Min skånska kokbok
Förlag: Bokförlaget Arena
Foto: David Back
Form: Jörgen Nordqvist
Motivering: Maten och matkulturen har alltid varit central i Skåne. I denna bok får vi en unik inblick i skånska maträtter och dess bakgrund. Det skånska hävdar sig gentemot vilket internationellt kök som helst. Läs, pröva, njut.

 

22. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Ann-Charlotte Fägerlind
Titel: Östgötska gårdsbutiker & kaféer
Förlag: Tottie Media
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Form: Jonas Lindblad
Motivering: Med denna bok kan vi göra en gastronomisk resa i ett landskap med många passionerade mathantverkare. Här blandas gamla traditioner med nya tankar om mat för framtiden. Den som har gjort en resa har något att berätta – på östgötska!

 

23. Social kompetens
Författare: Alexander Wiberg
Medförfattare: Måns Zelmerlöw
Titel: Den moderna gentlemannen
Förlag: Bokfabriken i samarbete med Chevaleresk
Foto: Carl Thorborg
Form: Cecilia Pettersson
Motivering: Hur beter sig den moderna gentlemannen? Hur ska skorna se ut, slipsen knytas och sms-svar hanteras? Är det fläder eller tonic som passar bäst till gin? Dessa vitala spörsmål besvaras övertygande av två stiliga experter.

 

24. Speciallitteratur – metod
Författare: Mauritz Larsson Stormgaard
Titel: Uteköket
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Simon Bajada
Form: Sebastian Wadsted
Motivering: Denna bok öppnar för en helt ny matlagning för dig som gillar att laga mat ute. I uteköket presenteras metoder som öppen eld, glödbakning, indirekt eld, grillbord, vedugn, rök och eldgrop. En unik kunskapskälla att ösa ur!

 

25. Speciallitteratur – råvara
Författare: Lotta Klemming
Medförfattare: Henrik
Francke (red.)
Titel: Vildplockade ostron : berättelser, recept & bifångster
Förlag: Natur & Kultur
Motivering: Årets mest överraskande måltidsbok! Lotta Klemmings öppenhjärtiga skildring av livet som ostrondykare i oftast iskalla vatten längs Bohuskusten ger helt nya insikter om ostronens tillvaro under ytan. Dessutom levereras en räcka läckra recept på den ryktbara mollusken.

 

26. Söta bakverk
Författare: Karolina Tegelaar
Titel
: Vegansk bakning : en empirisk studie i vegansk bakning 2010-2020
Förlag: Praefekt Omnimedia
Foto: Karolina Tegelaar, Bebben Tegelaar
 
Form: Bebben Tegelaar
Motivering: Författaren har med själ och hjärta satt ihop denna tegelsten om vegansk bakning – endast söta bakverk. Ett faktaspäckat praktverk som både får oss att vilja baka och att använda rejält med muskot i kaksmeten.
 

 

27. Undervisningslitteratur
Författare: Kålrotsakademien [13 redaktörer och författare]
Titel: Underbara kålrötter
Förlag: Isaberg förlag
Foto: Patrik Arneke
Form: Anders Wieslander
Motivering: Kålrotsakademien upphöjer denna försummade rotfrukt till en gastronomisk stolthet: från historia, odlingsformer, arter, till styckningsscheman, visor om rovor samt förstås en rad kålrotsrecept, inklusive – intressant nog – ­­drinkar.

 

28. Vardagsmåltider
Författare: Karolina Sparring
Titel
: Veckan före löning : god mat för liten peng
Förlag: Norstedts
Foto: Tina Axelsson
Form: Lukas Möllersten
Motivering: En kokbok med så inspirerande recept och bilder att vi helt glömmer bort att detta handlar
om lågbudgeträtter. Recept från hela världen tar oss med på en kulinarisk jordenruntresa – nästan gratis!

 

29. Måltidslitteratur i annan form
Författare: Viktor Ellström
Titel: Anteckningar från en matnörd
Förlag: Solentro
Foto/Illustratör: Viktor Ellström
Motivering: Viktor Ellström är inte som andra kokboksförfattare. Han använder kockars vanligtvis interna språk - svårlästa noteringar med tecknade skisser – som här blir handfast, pedagogisk vägledning till de gedigna maträtter vi alltid önskat att vi kunde laga.

 

30. Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Paul Svensson
Titel: Grönsaker A – Ö : 400 recept och bruksanvisningar
Förlag: Bonnier Fakta
Foto/Illustratör:
Charlie Drevstam
Form:
Mikael Engblom
Motivering: Med lång erfarenhet och innovativt tänkande har vår grönaste kock samlat sitt väldiga vetande mellan två pärmar. Ett vackert referensverk, en sensationell läsupplevelse och inte minst en outtömlig inspirationskälla att ständigt återkomma till.

 

31. Bästa form
Formgivare: Studio Björn Ceder
Titel: Myllymäkis menyer : vår, sommar, höst, vinter
Författare: Tommy Myllymäki
Förlag: Natur & Kultur
Redaktörer: Maria
Nilsson, Elisabeth Fock, Henrik Francke
Foto/Illustratör: Björn
Ceder
Motivering: En föredömligt ren och funktionell formgivning. Ett vackert exempel på när funktion, enkelhet och begränsningar skapar tidlös form. Ett enda typsnitt och snygga matbilder i perfekt harmoni.

 

32. Bästa foto
Fotograf: Olivia Thordén Rubie
Titel: Vildplockade ostron : berättelser, recept & bifångster
Förlag: Natur & Kultur
Författare: Lotta Klemming
Redaktör:
Henrik Francke
Motivering: En färgstark djupdykning i gråa nyanser. Vackra frilagda råvaror, levande och dramatiska miljöbilder och porträtt. Allt skildrat i en enhetlig och jordnära stil i en helt igenom vacker bok.

 

33. Bäst alla kategorier
Författare: Paul Svensson
Titel: Grönsaker A – Ö : 400 recept och bruksanvisningar
Förlag: Bonnier Fakta
Foto/Illustratör:
Charlie Drevstam
Form:
Mikael Engblom
Motivering: Med lång erfarenhet och innovativt tänkande har vår grönaste kock samlat sitt väldiga vetande mellan två pärmar. Ett vackert referensverk, en sensationell läsupplevelse och inte minst en outtömlig inspirationskälla att ständigt återkomma till.