2021 års vinnare

PRESSRELEASE 26 NOV 2021

 

 

 Nu har Måltidsakademien utsett

 

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

Härifrån.

 Råvaror, recept och relationer

 

 

 

 

Författare: Anders Johnsson
Medförfattare: Pelle Svensson
 Foto: Andreas Hylthén
 Form: Skogen Grafisk Form
 Förlag: Anders Johnsson

 

 

Motiveringen löd:

Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.

 

Boken vann också klassen Regional måltidslitteratur.

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 25 november, för tjugoförsta året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

 

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm inför författare, förlagsfolk och matintresserade.

 

Samtliga 33 pristagare finns på separat lista.

 

 

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm
Birgit Hemberg Matjournalist och författare, Stockholm
Mikael Engblom Grafisk formgivare, Stockholm
Stephan Rössner Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm
Malin Turunen Matjournalist och författare, Stockholm
Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

Biblioteksstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.

Frågor besvaras av Barbro Stanley, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-554 41 63

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

 

 

PRESSRELEASE 26 november 2021

 

 

 

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2021

 

 

 

 

1. À la Carte – ”Best Chef Books”
Författare:
Björn Halling
Titel:
Du kocken, finns recept? : korta historier om mat och dryck
Förlag:
Carlsson Bokförlag
Motivering: D
en svenska gastronomins grand old man har verkat på all världens stjärnkrogar, imponerat på majestäter med sin järpsufflé, stekt ortolansparvar på Le Grand Véfour i Paris och grundat Restaurangakademien. Björn Hallings ”korta historier” kondenserar ett långt och framgångsrikt yrkesliv.

 

 

 

2. Barn och mat
Författare:
Clara Lidström, Annakarin Nyberg
Titel: Nu bakar vi
Förlag:
The Book Affair
Redaktör
: Maria Sellin
Foto/Illustratör
: Frida Hammar
Motivering:
Precis den bok som kan få barn att börja baka. Med sina tydliga och roliga illustrationer på såväl ingredienser som tillvägagångssätt samt givande information om råvaror blir detta en vinnare.

 

 

 

3. Ceremoniella måltider
Författare:
Stefan Nävermyr
Titel: En smak av Göteborgs konserthus : a taste of the Gothenburg Concert hall

Förlag:Göteborgs symfoniker AB
Foto/Illustratör:Anna Hult
Projektledare & designer: Magdalena Nilsson
Motivering: Konserthuset vid Götaplatsen är en arkitektonisk funkispärla för både matbitar och musikstycken: supésallad till en serenad av Stenhammar, sparrisovertyr till La traviata och nybakad limpa till Sibelius ”barkbrödssymfoni”.

 

 

 

4. Choklad
Författare: Ingela Svedbro
Titel: Grundbok i pralintillverkningFörlag: Cirkad bok
Foto/Illustratör/Formgivning: Marcus Granbom
Motivering: Drömmer du också om att göra den perfekta chokladpralinen? Med den här boken har du större chans att lyckas. Du lär dig allt från temperering till att själv tillverka den mycket saknade trillingnöten.

 

 

5. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Författare: Laura Andreea Bolos
Titel: Comfortably numb : choose, eat, waste : four experimental essays on consumers’ acceptance of sub-optimal food

Förlag: Sveriges lantbruksuniversitet. Institutionen för ekonomi
Motivering:
Livsmedelsspill är ett gigantiskt globalt nutritionsproblem. I undersökningen kartläggs konsumenters attityder till näringsmässigt fullvärdiga men utseendemässigt imperfekta grönsaker, vilket på sikt kan öka acceptansen och bidra till att minska spillet.

 

 

6. Dryckeslitteratur
Författare: Jörgen Wieslander
Titel: Nya teboken : historia, sorter och tillagning
Förlag: Symposion
Motivering:
Här ges svar på många av tekulturens frågor. Hur tillkom te, hur brygger man till bästa smak och arom, vad betyder vattenkvalitet och vad skiljer grönt, svart och jäst te?
Inspirerande text och vackra bilder i en kunskapsrik bok om världens vanligaste tillredda dryck.

 

 

7. Dryckeslitteratur, Bäst översatta
Översättare:Otto Wigardt
Titel: Boken om te
Förlag:Modernista
Författare:Kakuzō Okakura,
Medförfattare: Sen Sōshitsu XV (förord)
Formgivning: Lars Sundh
Motivering: En vackert typograferad liten bok om te. Som en haikudikt; kort, klassisk, sparsmakad och tidlös, precis som originalet från 1906.

 

 

 

8. Essäer kring måltiden
Författare: Martin Ragnar
Titel: Matens mångfald i Sverige : biologi, gastronomi, nytta
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: En vägvisare till mångfaldens olika dimensioner i det svenska måltidslandskapet och dess nödvändighet för välstånd och hälsa. Vikten av att bejaka såväl arters och sorters mångfald som hela råvarans potential förklaras så tydligt att även en politiker borde förstå.

 

 

9. Essäer kring måltiden, bäst översatta
Översättare: Lennart Engstrand, Marie Widén
Titel: Femtio växter som ändrat historiens gång

Förlag: Lind & Co.
Författare:
Bill Laws
Motivering:
Växter har givit oss inte bara föda utan även bränsle, skydd och medicin. Agaven gav apacherna mat, spjut och berusning, vitpilen hade läkande kraft och gummiträdet gav bollar för spel och senare bildäck. Växter således - till mycket mer än mat.

 

 

10. Etniska kokböcker
Författare: Diana Dontsova
Titel: Diadonnas balkanmat : och livet kring det dukade bordet

Förlag: Polaris fakta
Formgivning: Ida Magntorn
Motivering:
Den rustika balkanmaten består av goda råvaror och mycket kärlek. Smakrikedomen med fårost, paprika, bönor och nötter känns igen i en tradition av delad glädje, gästfrihet och läckra smakbrytningar, som börjar hitta till det svenska köket.

 

 

11. Etniska kokböcker, bäst översatta
Översättare: Mats Hörmark
Titel: Jord : en kockaspirants och familjefars äventyr i Lyon, på spaning efter hemligheten bakom den franska kokkonsten
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Författare:
Bill Buford
Formgivning:
Kai Ristilä
Motivering: Med charm och överjordisk godmodighet lyckas Bill Buford tränga sig in köksvägen till det buttra Lyon för att livfullt skildra en kokkonst byggd på svart pedagogik och svårslagna råvaror, i en stad där ingen tycks bry sig om annat än vad nästa måltid ska innehålla.

 

 

12. Grundkokböcker
Författare: Sara Begner (red.) m.fl.
Medförfattare: Anna K.
Sjögren (bidragsgivare)
Titel: Vår kokbok student
Förlag: Norstedts
Foto/Illustratör: Wolfgang Kleinschmidt, Eva Hildén
Formgivning: Lotta Kühlhorn
Motivering: En utmärkt bok för studenter som vill äta välsmakande, prisvärd och bra mat, hjälpta av goda råd, utmärkta recept och vackra foton på prisvärda råvaror som bönor, ärter, linser, bladgrönsaker, pasta, gryn och frön.

 

 

13. Historisk måltidslitteratur
Författare: Mikael Carlsson

Titel: Tag en tablett… : boken om tablettaskar
Förlag: Isaberg förlag
Foto/Illustratör: Per-Åke Larsson
Motivering: För den som vuxit upp med tablettaskar, som en av livets första frestelser, är det här en överväldigande nostalgitripp. Med en fullständig presentation av produkterna skildras en bransch som ägnade enorm möda åt att marknadsföra och förpacka dem till rena konstverk.

 

 

14. Hälsa
Författare: Margareta Frost-Johansson
Medförfattare: Cecilia Sassa Corin, Eleonor Schütt
Titel: Ett gott liv : smart och enkel mat för seniorer

Förlag: Votum & Gullers Förlag
Foto/Illustratör: Thomas Carlén
Formgivning: Johan Sjödelius
Motivering:
Näringsriktig mat ger kroppen styrka och förutsättning att må bra, med sängkantmenyer, frukostar, aptitretare, smaktillbehör, luncher, mellanmål, middagar och resträtter. En fint illustrerad bok som sprider matglädje och matlust.

 

 

15. Kantinmåltider
Författare: [Redaktionen]
Titel: Militär receptsamling : 45 klassiska recept från Försvarsmakten
Förlag: Svenskt militärhistoriskt biblioteks förlag
Motivering: Försvarsmakten är en bastion för svensk husmanskost, och till denna behändiga volym har 45 såväl klassiska som nyetablerade recept valts ut, med hög igenkänningsgrad för alla som haft nöjet att förplägas av en kokgrupp, skeppskock eller regementets egen husmor.

 

 

16. Köksträdgårdslitteratur
Författare: Jenny Neikell, John Taylor
Titel: Taylor och Surtanten : odla grönsaker och fyll ditt skafferi
Förlag: Norstedts
Formgivning: Kristin Lidström
Motivering: Vad kan trädgården ge? Ett kunskapsrikt uppslagsverk om odling och en inspirerande kokbok för köket. Egenodlat grönt kan man snabbt njuta av som primör – eller länge som marmelad, kimchi, ketchup och chutney.

 

 

17. Livsstilslitteratur
Författare: Ulf Strömqvist (red)
Medförfattare: Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingkrona (medarbetare)
Titel: Njuta : marmiterna, gastronomin och måltiden

Förlag: Utvecklingsbolaget Metamorfosen AB
Foto/Illustratör: David Back
Motivering: Marmiterna är en grupp matglada skåningar som i snart 50 år träffats för att laga mat, resa, äta och verkligen njuta av generös köksglädje. Festliga essäer av matkändisar varvas med aptitretande recept och lockande reseskildringar. Så klart läsaren blir sugen!

 

 

18. Mat, klimat och miljö
Författare: Zeina Mourtada, Paul Svensson
Medförfattare: Ebba Svennung
Titel: Middagskompassen : kokboken för dig, klimatet och planeten

Förlag: Bonnier Fakta
Foto/Illustratör: Lennart Weibull
Formgivning: Eva Wilsson
Motivering:
Zeina, född i Libanon, har en förmåga att laga gott med enkla medel. Paul kan få en och samma grönsak att smaka på flera olika vis. Med klimatsmarta val av riktiga råvaror kan läsaren välja en mycket lustfylld väg till en mer hållbar vardagsmat.

 

 

19. Matbröd
Författare:
Petrus Jakobsson
Medförfattare: Maria
Nilsson (red.), Daniel Taube (red.)
Titel: Bageriet : bröd, bakverk & kakor

Förlag: Natur & Kultur
Foto/Illustratör: Calle Stoltz
Motivering:
Petrus Jakobssons bageri ligger på Södermalm, och han döper sina frestande bröd efter gatorna i kvarteret. Maria prästgårdsdinkel har hårt rostade dinkelflingor, S:t Paul är husets vita surdegsbröd, Yxkullsråg har rostat rågmjöl och Bellmans bröd är på lantvete.

 

 

20. Måltidsutensilier
Författare: Anna Lindqvist
Medförfattare:
Marie Odenbring Widmark
Titel: Tryckt till jul
Förlag: Carlsson Bokförlag
Motivering: Julen är den tryckta dukens högtid – och bonadens. Traditionen är bara hundraårig, men genom sin spridning har den skapat mängder av julminnen. Vem blir inte tårögd av Kajsa Nordströms Julköping eller Jerry Roupes Tomteparaden? Här finns alla.

 

 

21. Nordisk måltidslitteratur
Författare: Nina Weckström (text)
Medförfattare: Lucas Hemnell (recept)
Titel: Restaurang Plats : nordisk gastronomi från Hanaholmens kök
Förlag: Förlaget M
Foto/Illustratör: Robert Lindström
Motivering:
De nordiska smakerna inspirerar och uppmuntrar till att testa nya kombinationer av de lokala, närodlade och hållbara råvarorna. På restaurang Plats finns en genuin gemenskap och kunskap om mat, smak och kvalitet som skiner över sidorna.

 

 

22: Populärvetenskap
Författare:
Bertil Fredholm
Medförfattare:
Emanuel Holm (red.)
Titel: Kaffeologi : myter och forskning om en älskad dryck
Förlag:
Fri Tanke Förlag
Formgivning: Rasmus Pettersson
Motivering: Miljarder människor nyttjar kaffe dagligen, men hälsolarm uppstår oavbrutet. Bertil Fredholm är en vetenskaplig världsauktoritet i ämnet som med sin kunskap ger oss alla möjligheter att avnjuta vår espresso utan vare sig moralisk ångest eller kroppsliga obehag.

 

 

23. Regional måltidslitteratur
Författare: Anders Johnsson
Medförfattare: Pelle Svensson

Titel: Härifrån : råvaror, recept och relationer
Foto: Andreas Hylthén
Form: Skogen grafisk form

Förlag: Anders Johnsson
Motivering: Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.

 

 

24. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Författare: Lo Bäcklinder
Titel: Mälaren runt : möten, mat, människor
Förlag: Isaberg förlag
Foto/Illustratör: Rodrigo Paras
Formgivning: Ann Olander
Motivering: Mälardalen är en bygd med täta förbindelser över sjöns flikiga vikar. Här möter vi gårdsbutiker, restauranger, kaféer och märkliga utflyktsmål i en kulturbygd med djupa historiska rötter - hela rundan, med recept, från Adelsös gösfiskare till Åbergs museum.

 

 

25. Social kompetens
Författare: Jette Boberg-Lundholm
Titel: Alkohol : vad är det och hur blir det?

Förlag: Vulkan förlag
Foto/Illustratör: Ann Sjölin
Motivering: Att tala om alkohol är alltid laddat. Barn behöver hjälp att förstå vad som kan hända i en familj, att missbruk kan drabba alla men att hjälp också står att få. Enkelt och pedagogiskt tar denna lilla skrift upp problematiken och hjälper barn att finna stöd.

 

 

26. Speciallitteratur – metod
Författare: Oskar Ekman, Sara Hallonsten
Titel: Kokbok för stekhäll
Förlag: Stekman förlag
Foto/Illustratör: Valter Ekman, Oskar Ekman
Motivering:
Med allt fler utekök, stekhällar och murrikkor i våra trädgårdar är detta en kokbok helt rätt i tiden. Förutom att visa stekhällens mångsidighet får vi en stekningens ABC och massor av härlig inspiration till att ingå i familjen Stekman.

 

 

27. Speciallitteratur – råvara
Författare:
Margareta Edsgård

Titel: Skrädmjöl : det värmländska mjölet
Förlag: Votum & Gullers Förlag
Foto/Illustratör: Dan Nilsson
Formgivning: Johan Sjödelius
Motivering: Skrädmjöl förknippas med Selma Lagerlöf, och på Mårbacka såg hon till att det nyttiga havret rostades, stenmaldes och serverades som välling, nävgröt och bakverk. Här får vi möta de tre vitala värmländska kvarnarna, som upprätthåller skrädmjölets stolta traditioner.

 

 

28. Söta bakverk
Författare: Mai-Lis
Hellénius
Titel: Ta en kaka till! : fikaboken med hälsosammare kakbak

Förlag: Holm & Holm Books
Foto/Illustratör: Ulrika Ekblom
Motivering: Det är nyttigt att fika, både för kroppen och själen, och ännu bättre kan det bli med vettigt sammansatta kakor. Mai-Lis Hellénius visar hur man med några enkla val kan göra fikastundens bullar och kakor lika hälsosamma som samvaron över koppar och fat.

 

 

29. Undervisningslitteratur
Författare: Niki Sjölund
Medförfattare: Maria Nilsson (red.)
Titel: Vildplockad svamp
Förlag: Natur & Kultur
Foto/Illustratör: Jonas Cramby
Motivering: En uppfriskande rolig bok om en av skogens mer mystiska gåvor. Niki Sjölund tar oss med ut i skogen och bjussar på sina 45 absoluta svampfavoriter. Just det, 45!

 

 

30. Vardagsmåltider
Författare:
Kristina Eriksson
Titel: Pita, piroger, pizza & andra matiga bröd

Förlag: Bokförlaget Semic
Foto/Illustratör: Åsa Dahlgren
Formgivning: Monica Sundberg
Motivering:
”Allt som man lägger i bröd blir gott”. Bokens paroll tar oss med på en resa världen runt, och med 50 lättbegripliga recept på brödiga rätter får vi smaker från Irak och Thailand till Finland och Frankrike. En bok för brödälskaren.

 

 

31. Vegetarisk måltidslitteratur
Författare:
Karolina Tegelaar

Titel: Julens veganska bakning : 400 recept för karamellkokning, konfekt, kakor, vetebröd & andra klassikerFörlag:
Praeffekt Omnimedia
Motivering:
Ett makalöst praktverk med ett enormt kunskapsinnehåll och ett suveränt illustrationsmaterial. Betänk att hela boken specifikt behandlar JULENS veganska bakning. Ett nytt sätt att baka kakor och förbättra världen. Ingen bakbok i mängden!

 

 

32. Bästa form
Formgivare: Gabor Palotai
Titel: Berättelser och recept : asiatiska utflykter med oförklarliga avstickare
Förlag: Mondial
Författare: Erik Videgård
Foto: 
Pål Allan
Motivering: En avskalad, snudd på asketisk form som med sin återhållsamhet och funktionella typografi sätter allt fokus på
Erik Videgårds tydliga text och magnifika mat. Svensk funktionalism möter asiatisk estetik. 

 

33. Bästa foto
Fotograf: Martin Nordin
Titel: Laga svamp
Förlag: Bonnier Fakta
Författare: Martin Nordin
Formgivning:
Li Söderberg, Katy Kimbell
Redaktör: Thomas Lundvall
Motivering: Mustiga matbilder på en råvara som trots sin begränsning i färg och form ändå upplevs varierad. Vacker ljussättning med färger och material som gör att skogen inte känns långt borta.

 

34. Bäst alla kategorier
Författare: Anders Johnsson
Medförfattare: Pelle Svensson

Titel: Härifrån : råvaror, recept och relationer
Foto: Andreas Hylthén
Form: Skogen grafisk form

Förlag: Anders Johnsson
Motivering: Allting börjar hos bonden, fiskaren, trädgårdsodlaren och jägaren. Mästerkocken Anders Johnsson har med sitt nätverk av mathantverkare skapat ett 350 sidors manifest, tryckt på plats, för ett sunt bruk av råvaror som just där vi bor finner sitt bästa uttryck: härifrån.