2024 års vinnare

PRESSRELEASE 22 november 2024

 

 

Nu har Måltidsakademien utsett

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

Glass på riktigt

 

 Årets vinnare 2024

 

Författare: Jan Hedh

Foto: Charlotte Gawell

Form: Annika Lyth

Förlag: Arena

 

 

 

Motiveringen lyder:

 

För varje bok som Jan Hedh skriver tar mänskligt vetande ett märkbart steg framåt när det gäller fikastundens välsignelser eller kalasets söta final. Nu har han tagit sig an glassen och kan som ingen annan ge oraklets definitiva svar på frågorna: Vad är glass? och inte minst: Vad är god glass?

 

Boken vann också klassen Desserter.

 

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när prisutdelningen för Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 21 november, för tjugofjärde året i rad. I år finns ca 200 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm

inför författare, förlagsfolk och måltidsintresserade.

 

 

Samtliga 35 pristagare finns på separat lista.

 

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller                          Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm

Mikael Engblom                          Grafisk formgivare, Stockholm

Stephan Rössner                         Medicine professor, författare, ledamot av Gastronomiska Akademien, Stockholm

Malin Turunen                             Matjournalist och författare, Stockholm

Karsten Thurfjell                          Kulturjournalist, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

 

Biblioteksstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor

och Carola Tedenbring, biblioteksassistent är adjungerade.

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , https://ma.akademierna.se/ , förlagens hemsidor.

Frågor besvaras av Carola Tedenbring, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  019-302007

 

 MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

 

 

PRESSRELEASE     21 november 2024

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2024

1. À la Carte – ”Best Chef Books”
Titel: Allt gott
Författare: Jens Linder
Förlag: Norstedts
Foto: 10 fotografer
Formgivning: Eva Jais-Nielsen
Motivering: Trots sina blott sextio år är Jens Linder en ”grand old man” inom kokkonsten. Hans allroundbibel för matälskare är ett gastronomiskt testamente som spänner över ett halvt sekel (han startade tidigt i livet!). Linder har verkligen gjort allt i köket och dokumenterat det läsvänligt.

2. Barn och mat
Titel: NPF kokboken
Författare: Sara Ask, Helena Cloodt. Julia Esters
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Eva Hildén
Formgivning: Maria Ulaner
Motivering: Adhd och autism diskuteras alltmera. Desperata föräldrar söker lösningar för sina barn och psykologer gör betydande insatser. Men viktigt är även att skapa en trygg och välkomnande måltid. En angelägen bok med kloka råd om måltidsmiljö och fungerande recept.

3. Ceremoniella måltider            
Titel: Smakfulla bordet
Författare: Margareta Schildt Landgren och Catharina Lindeberg Bernhardsson
Förlag: Grenadine
Foto och layout: Anna Aatola
Motivering: Alla våra sinnen berörs när dukning och matrecept formar en totalupplevelse. Naturen är självklar med grönt på bord och tallrik. Bordsdekorationer kan bli morgondagens måltid, maten värnas och man slipper svinn. En läcker bok, full av smak

4. Choklad
Titel: Julpraliner
Författare: Ingela Svedbro
Förlag: Nora chokladskola
Foto och form: Marcus Granbom
Motivering: Den här boken tar steget längre än ”Grundbok i pralintillverkning” med avancerad färgsättning av de vackra godsakerna. En bilderbok för vuxna med läckert, minimalistiskt bildspråk som garanterar sötsug. För nybörjare finns enklare recept på fudge och spreads.

5. Desserter
Titel: Glass på riktigt
Författare. Jan Hedh
Förlag: Arena
Foto: Charlotte Gawell
Form: Annika Lyth
Motivering: För varje bok som Jan Hedh skriver tar mänskligt vetande ett märkbart steg framåt när det gäller fikastundens välsignelser eller kalasets söta final. Nu har han tagit sig an glassen och kan som ingen annan ge oraklets definitiva svar på frågorna: Vad är glass? och inte minst: Vad är god glass?

6. Dryckeslitteratur
Titel: Vinets Universum
Författare: Alf Tumble
Förlag: Mondial
Foto: Christian Gustavsson
Form: Olga Nycander
Motivering: Varje generations vinentusiaster behöver sin universella vinbok, och Alf Tumble har skapat ett standardverk för alla som präglats av millenniets första kvartssekel, då fenomen som amforor, boxvin, PIWI och Pet Nat samsas med extremväder, naturviner och terroirism.

7. Essäer
Titel: Carbonara - kärlek, strider och myter
Författare: Jesper Borgenstrand och Mikael Bror Näslund
Förlag: Spritz Lit
Foto: Hans-Olov Öberg och Björn Pettersson
Form: Thina Ejheden
Motivering: En av världens enklaste rätter - likväl svår att behärska. Och vilken variant är mest renlärig? Grädde eller ägg? Bacon eller pancetta? Kolgruvearbetarnas kaloribomb har blivit matnördarnas tummelplats och en utgångspunkt för ett flertal kreativa variationer.

8. Etniska kokböcker Vinnare
Titel: Japansk comfort food, (60 recept för hemmamatlagning)
Författare: Saori Ichihara
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Ylva Sundgren
Form: Sebastian Wadsted
Motivering: Kocken Saori Ichihara guidar oss med säker hand in i det mångsidiga japanska köket och förutsättningarna för att lyckas med recepten. Vi blir inspirerade av de snygga matbilderna och Saoris pedagogiska texter med hennes bästa tips och trix. Dags för japansk vardagsmat!

9. Etniska kokböcker nr 2
Titel: Grekisk mat
Författare: Sara Berg
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Miriam Preis
Form: SARA + SOFIA
Motivering: Oj vad vi längtat efter en kokbok om grekisk mat. I alla fall den här, som förutom de klassiska rätterna ger oss recept på apelsinfläsk, citronsoppa med frikadeller och senapsångade blåmusslor. En solig matresa där smaklökarna väcks till liv av både bekanta smaker och lockande nyheter.

10. Grundkokböcker
Titel: Vår kokbok budget
Författarredaktion: Sara Begner, Erika Dyrander, Henrietta Rydblom Lindell och Maria Selin
Förlag: COOP och Norstedts
Foto: Ett tiotal fotografer
Form: Blooms byrå och Brytakuten AB
Motivering: En återkommande klassiker, nu med fokus på budgettänkande. Alla vill veta vad som gäller om svinn, planering, återanvändning och smarta vegetariska val. Det går faktiskt att göra en festbuffé à la budget!

11. Historisk måltidslitteratur
Titel: Varje tugga är en tanke
Författare: Richard Tellström
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Flertal från bildbyråer
Form: Niklas Lindblad/ Mystical garden design
Motivering: Författaren är välkänd för oss alla. Med sitt encyklopediska kunnande lotsar han oss genom 800 år av matupplevelser. Vad vi idag lägger på vår tallrik är slutprodukten av val som ständigt gjorts genom historiens gång. Bara det tätt packade registret upptar 8 sidor - här finns allt!

12. Hälsa
Titel: Fett för ett gott liv
Författare: Fernando di Luca och Mattias Jersild
Förlag: Max Ström
Foto och illustration: Ett 20-tal fotografer
Form: Patric Leo
Visst har vi hört det här förut? Men det kan inte hjälpas - här kommer en strålande sammanfattning av olivoljans profet. Samtidigt är boken en pedagogisk och elegant genomgång av vad vi behöver veta om fett - på gott och på ont.

13.Kalendrar                
Titel: Café Blekinge
Författare: Kristina Söderström
Förlag: Isaberg
Form: Christine Granholm
Foto: Kristina Söderström
Motivering: Café Blekinge tar med oss på en resa mot lockande smakupplevelser, året runt, där caféerna generöst delar med sig av sina originalrecept. Vi får lära känna de fantastiska människorna bakom bakverken, och cafékartan leder oss till nya favoritställen.

14. Köksträdgårdslitteratur            
Titel: I huvudet på en trädgårdsdesigner  
Författare: Nicole Wilson
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Karin Hasselström
Form: Bea Hellman
Motiveringar: I denna bok lär du dig formgivning av en trädgård och att i den skapa rum för kökets växter, med härliga recept för det som är enkelt att odla och finns i många trädgårdar. Här kan du finna dina nya favoriter.

15. Livsstilslitteratur
Titel: Kokbok för bakfulla (recept råd & rövarhistorier)
Författare: Oskar Ekman
Förlag: Aptit
Foto: Oskar Ekman
Form: Sara Hallonsten
Motivering: Det här är mer än en kokbok. Recept på bakismat varvas med spännande anekdoter och viktig alkoholpolitisk historia. Både roande och oroande läsning som faktiskt gör oss mindre sugna på kvällen före och mer benägna att sikta mot målet dagen efter.

16. Matbröd
Titel: Ett recept hundra bröd
Författare: Martin Johansson
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Martin Johansson och Linnea Ronström
Form: Martin Johansson
Motivering: En kul idé och ett utmärkt genomförande. Här visar författaren hur man kan variera en enkel deg i det oändliga. Han hinner dessutom få med svinnsmarta tips och bullrecept. Vi tilltalas både av det enkla, pedagogiska tilltalet och att vi slipper knåda degen.

17. Mat & Dryck i kombination            
Titel: Perfect match  
Författare: Catarina König, Fredrik Schelin
Förlag: The Book Affair
Foto: Catarina König, Raphael Cameron
Form: Olga Nycander
Motivering: Författarduon tar mycket klokt sitt avstamp i var och en av de fyra årstiderna, en prägel på doft- och smaksinne som de flesta svenskar känner igen. Och med en segerrik tävlingskock och en champagnekännare vid glasen blir det många mousserande matchningar!

18. Mat, klimat, miljö
Titel: Hela djuret
Författare: Lena Runer
Förlag: Bokförlaget Langenskiöld
Foto:  10-tal fotografer
Formg: Lena Runer
Motivering: Allt på djuret kan tas tillvara och bli stighudar till skidor, grävlingshår till rakborstar och läder till kläder och skor. Så följer recept på delar vi inte är vana att anrätta: tunga, mule och hjärna – och det allra sista blir prima hundmat. Synnerligen tankeväckande!

19. Måltidsutensilier
Titel:  Kocken & fiskaren
Författare: Mikael Einarson och Hubbe Lemon
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Jonas Cramby
Form: Jonas Cramby
Motivering: Författarna har såväl krogvana som naturkännedom och vill i denna bok avdramatisera fisket. Det är upplevelsen som är den verkliga njutningen. Hamnar resultatet sedan på grillen eller i grytan är glädjen fullkomlig.

20. Nordisk måltidslitteratur            
Titel: Det här är min mat  
Författare: Ingemo Fröberg
Förlag: Kyrkslätt Estby Marthaförening
Foto: Daniela Andersson
Motivering: Lokala råvaror och traditionella recept är en hjärtesak för Ingemo Fröberg. Att lokalproducerat är miljövänligt är lika självklart för henne. Knep och favoriter avslöjas generöst till kakor, bröd och bullar som bakas i författarens gårdsbageri.

21. Regional måltidslitteratur
Titel: Ost (hantverket recepten)
Författare: Liselotte Jarnerup Nilsson
Förlag: Polaris
Foto: Lina Eidenberg Adamo
Form: Annika Lyth
Motivering: Författaren upptäckte hur enkelt det är att göra egen ost, och nu vill hon sprida ordet. Det gör hon med den äran. Vi får en rundtur i Sverige och lär oss massor om lokala, traditionella ostar men också utländska exempel som labneh, tofu och paneer.

22. Resehandböcker
Titel: Spaniens sju kök
Författare: Thomas Gustafsson
Förlag: Carlssons
Foto, form: Thomas Gustafsson
Motivering: Ingen svensk har så noggrant som Thomas Gustafsson kartlagt den spanska gastronomin i relation till dess historia, geografi, klimat och kultur. I denna bok har landets explosiva återfödelse strukturerats efter sina sju kök, och man vill dit så fort som möjligt!

23. Restauranganknutna kokböcker        
Titel: Från Yalla Trappan med kärlek
Författare: Christina Merker-Siesjö
Förlag: Kira
Form: Sara Andersson
Foto: Urszula Striner
Motivation: Yalla Trappan är ett socialt företag som skapar arbetstillfällen och möjlighet för kvinnor att växa, söka bland recepten, laga mat och skapa minnen. Stolthet över matlagningen förenar och låter människor mötas över måltiden.

24. Speciallitteratur metod
Titel: Tekniker, tips och genvägar
Författare: Tareq Taylor
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Simon Bajada
Form: Sigge Kühlhorn
Motivering: Alla glada amatörkockar hungrar efter tips från proffsen, och Tareq Taylor delar frikostigt med sig av de favoriträtter och genvägar han samlat på sig under 30 år i köket, som tipset att hålla en hand fuktig och en torr när man panerar ost.

25. Speciallitteratur råvara
Titel: Frukt & Bär A-Ö
Författare: Paul Svensson
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Charlie Drevstam
Form: Mikael Engblom
Motivering: När Paul Svensson följer upp sitt praktfulla grönsaksverk med den lika massiva Frukt & Bär, väljer han både utmaning och begränsning. Utan tropisk exotik presenterar han hejdlösa korsbefruktningar mellan bär, grönsaker, örter, rötter och nötter – ännu en inspirationskälla att ständigt ösa ur.
 
26. Söta Bakverk                
Titel: Home Sweet Home
Författare: Camilla Hamid
Förlag: Polaris
Form: Katy Kimbell
Foto: Ulrika Pousette
Motivering: Här får vi följa Camilla ut i den söta världen. Här samsas marockanska sötsaker, franska och amerikanska klassiker med kakor från övriga världen, och här finns recept som vi inte tidigare sett. En av bakandets stora profiler har gjort det igen!

27. Vardagsmåltider vinnare
Titel: Cool cats hot dogs (inte en vanlig korv med bröd)
Författare: Lisa Wallén
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Foto: Malin Mörner
Form: Lina Andersson
Motivering: Författaren ägnar en hel kokbok åt att hylla det finaste vi har: korven. Och nej, du behöver tack och lov inte stoppa din egen. Här får i stället topping i olika former korven att påminna om rätter från världens alla hörn, insamlade på hennes populära krog i Chamonix.

28. Vardagsmåltider tvåa
Titel: Bistro hemma (50 smakfulla rätter)
Författare: Christopher Åström
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Petter Bäcklund
Form: Sigge Kühlhorn
Motivering: Författaren har lyckats med konststycket att göra en kokbok där vi vill laga vartenda recept. Inte minst tack vare de lockande matbilderna av Petter Bäcklund. Men det är också blandningen av rätter, högt och lågt, avancerat och enkelt, sött och salt som är finessen!
 
29. Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Tapas de verduras - Grönsakstapas
Författare: Johan Björkman
Förlag: Natur & Kultur
Foto : Jean Paul Bastiaans, Jonas Cramby
Form: Stefan Fält
Motivering: Visst kan man välja en vegetarisk väg genom Barcelonas tapasbarer! Flanörkocken Johan Björkmans fyller dessutom på med nordiskt anstrukna varianter som väcker aptiten hos såväl hemmakocken som resenären.

30. Undervisningslitteratur
Titel: Trestegshumling : konsten att brygga 20 liter
Författare: Kjell Aleklett
Förlag: Grenadine
Foto: Kjell Aleklett m fl
Form och produktion: Alan Maranik
Motivering: Måhända vänder sig fysikprofessorn Kjell Aleklett till den allra småskaligaste delen av bryggarkåren, men en tioliterskastrull ska inte föraktas. På mikroölets dynamiska scen har kunderna ofta egna brygder hemma, och denna bok rymmer humling till fulländning.

31. Årets kulturgärning
Titel: En adelsdam i kök och salong : Betty Gyllensvärd – kvinnan, livet och recepten
Författare: Jonas Wallin
Medförfattare: Eva Helen Ulvros, Ulrica Söderlind
Förlag: Historiska Media
Form: Cia Björk/PCG Malmö
Motivering: Under 1700- och 1800-talet var handskrivna kokböcker lika flitigt utnyttjade som de tryckta. Husmödrar skrev prydligt ner sina favoritrecept, och böckerna blev ofta rena självporträtt. Med föredömligt text-, form- och bildarbete kliver ”Farmor Betty” fram ur sitt uppländska 1800-tal och blir genom sina rätter högst levande för oss.

32. Översatt litteratur            
Titel: Den stora Airfryerkokboken
Författare: Trude Eide Straume
Förlag: Frisk Förlag AS, Norge
Foto: Trude Eide Straum
Motivering: Här har vi recepten vi behöver för att använda airfryertekniken till hälsosamma, smakrika och enkla rätter. Energiförbrukningen kan minskas rejält, maten blir krispig på utsidan och saftig på insidan. God mat på bordet på nolltid.

33. Bästa form
Titel: Dantes Italien
Författare: Dante Zia
Förlag: Mondial
Foto: Petter Bäcklund
Form: Linnea Paulsson Neppelberg
Motivering: Spännande utnyttjande av luft och kontraster med en klassisk, självklar form som lyfter fram de fantastiska bilderna, där maten ser så där äkta och levande ut som den bara kan göra om man varit på plats i Italien och »levt« med boken. Som att bli hembjuden på middag till en äkta »nonna«.
 
34. Bästa foto
Titel: Frukt & bär A-Ö
Författare: Paul Svensson
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Charlie Drevstam
Form: Mikael Engblom
Motivering: Lika tekniskt fulländat som levande och varierat matfoto. Här fångas 33 svenska frukter och bär i syltad, picklad, fermenterad, torkad och grillad form såväl som i sin mer naturliga form på gren och buske. En lika vacker skildring av Paul Svenssons matkonst som föregångaren Grönsaker A-Ö.
 

35. Bäst alla kategorier - Desserter
Titel: Glass på riktigt
Författare. Jan Hedh
Förlag: Arena
Foto: Charlotte Gawell
Form: Annika Lyth
Motivering: För varje bok som Jan Hedh skriver tar mänskligt vetande ett märkbart steg framåt när det gäller fikastundens välsignelser eller kalasets söta final. Nu har han tagit sig an glassen och kan som ingen annan ge oraklets definitiva svar på frågorna: Vad är glass? och inte minst: Vad är god glass?


MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE