2019 års vinnare

PRESSRELEASE 28 NOV 2019

 

 

 

Nu har Måltidsakademien utsett

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

Bin och människor

 

 

 

 

 Författare: Lotte Möller

Form: Annika Lyth

Förlag: Norstedts

 

 

 

Motiveringen löd:

Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och

spränglärdabok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!

 

Boken vann också klassen Essäer kring måltiden.

 

Samtliga 38 pristagare finns på separat lista.

 

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm

Charlotte Birnbaum Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm

Mikael Engblom Grafisk formgivare, Stockholm

Kris Johnson-Jones Matjournalist och författare, Stockholm

Stephan Rössner Medicine professor, författare, ledamot av gastronomiska Akademien, Stockholm

Malin Turunen Matjournalist och författare, Stockholm

Karsten Thurfjell Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

 

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

 

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.

 Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur kommer inom kort att finnas som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se

Frågor besvaras av Barbro Stanley, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 070-554 41 63

 

 

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

 

 

 

PRESSRELEASE 28 NOV 2019

 

 

 

 

 

Måltidsakademiens samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2019

 

 

 

1. À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Mathias Dahlgren

Titel : Kokbok för grå dagar

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Lennart Weibull

Form: Katy Kimbell

Motivering:
Med denna bildrika text- och receptsamling om det mörka halvåret etablerar sig vår förste kockvärldsmästare som filosof. Vardagliga iakttagelser, vass galghumor och ren förtvivlan balanseras med kökets kreativa tröst: Man kan alltid äta nå´t gott!

 

 

2. Barn och mat

Författare: Sara Bäckmo

Titel: Odla med barn : i Skillnadens trädgård

Förlag: Roos & Tegnér

Foto: Maria Fors Östberg

Form: Kristin Lidström

Motivering:
I den stora köksträdgården får barn dela sitt stora intresse för odling med de vuxna. Barn lär sig odla grönsaker, som de sedan älskar att äta. Samspelet mellan jord, växter och djur blir stora värden i barnens uppväxtmiljö.

 

 

3. Barn och mat – Bästa översättning

Översättare: Eva Andreasson

Författare: David Frankiel och Luise Vindahl

Titel: Little green kitchen : enkla vegetariska recept för hela familjen

Förlag: Norstedts 

Foto: David Frankiel

Form: Stuart Hardy

Motivering:
Efter att i 10 år dominerat sociala medier i sin genre är Green Kitchen Stories en institution för alla som gillar hälsosam, grön mat. Med barnen i köket löser de många knutar i familjer, som vill äta mer vegetariskt. Inspirerande, vackert och supergott.

 

 

4. Ceremoniella måltider

Författare: Stefan Ekengren

Titel: Högtid : jul, påsk, midsommar, kräftor & surströmming : alla de klassiska rätterna (och några nya)

Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
I denna vackra och generösa bok förklaras på bästa sätt, inte bara hur vi ska tillaga våra högtiders älskade rätter, utan även hur vi bäst planerar vårt matlagande inför dessa. En synnerligen efterlängtad hjälp i köket!

 

 

5. Desserter

Författare: Lena Söderström

Titel: Cheesecakes & kladdkakor

Förlag: Bokförlaget Semic

Foto: Eva Hildén

Form: Monica Sundberg

Motivering:
Älskar du kladdkaka OCH cheesecake? Med Lena Söderströms vackra kokbok slipper du välja. Här blandas läckert fotograferade desserter med tårtor, glass, cheesecakedip och kladdkakemuffins. Här bjuds vi på bra recept med extra allt!

 

 

6. Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Författare: Henrik Scander

Titel: Food and beverage combinations : sommeliers’ perspectives and consumer patterns in Sweden

Förlag: Örebro University

Motivering:
Som forskare och sommelier beskriver Henrik Scander upplevelseformer av mat- och dryckeskombinationer. Fynden är relevanta för en matintresserad allmänhet men har också bäring på livsmedelsindustrins produkter, restaurangernas menyer och måltidsutbudet på sjukhus och i äldreomsorg.

 

 

7. Dryckeslitteratur

Författare: Mikael Nypelius och Karl Sjöström

Titel: Ciderrevolution! : din diy-guide till cider & pét-nat

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Fredrik Skogkvist

Form och illustrationer: Laura Hunter

Motivering:
Den tid då svensk cider klassats som sötblaskig alkoläsk är med denna handbok över. Författarparet Fruktstereo lär oss vad som krävs för att skapa en perfekt och dansvänlig Discocider, samtidigt som de med klara stämmor sjunger fallfruktsrevolutionens lov.

 

 

8. Dryckeslitteratur – bästa översättning

Översättare: Peter M. Eronson

Författare: Dan Jones

Titel: Gin : skaka, muddla, rör

Förlag: Tukan förlag

Foto och illustrationer: Daniel Servansky

Motivering:
Med Dan Jones oförvägna spritromantik och Daniel Servanskys grafiskt fyllda glas bibringas världen ett nytt sätt att memorera drinkrecept – och att uppskatta gin i sin nya karriär som hantverksprodukt.

 

 

9. Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Joanna Alm

Titel: Manifest för bättre kaffe

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Christian Gustavsson

Form: Jonas Cramby

Redaktörer: Maria Nilsson och Jonas Cramby

Motivering:
Behöver vi verkligen ett manifest för bättre kaffe? Svaret är utan tvivel ja! Här lär oss mästerrostaren Joanna Malm allt om kaffebönor, bryggtider och att vågen är vägen till en perfekt kopp kaffe.

 

 

10. Essäer kring måltiden

Författare: Lotte Möller

Titel: Bin och människor

Förlag: Norstedts

Form: Annika Lyth

Motivering:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok! Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!

 

 

11: Essäer kring måltiden – bästa översättning

Översättare: Olov Hyllienmark

Författare: Stefano Mancuso

Titel: Växtrevolutionen : växterna har redan uppfunnit vår framtid

Förlag: Bazar Förlag

Form: Isabel Gonzaléz Rocia

Motivering:
Visst växer vi människor, men inte alltid åt rätt håll och på rätt sätt för mänskligheten. Då är växterna smartare. Stefano Mancuso visar med övertygande argument hur växternas liv är lösningen på det mesta – om vi vill överleva.

 

 

12. Etniska kokböcker

Författare: Tove Nilsson

Titel: Thai hemma

Förlag: Natur & Kultur

Foto: Lennart Weibull

Motivering:
Tove Nilsson har gjort en mycket personlig djupdykning i det thailändska köket och guidar oss vant och säkert till de äkta smakerna - som en perfekt Tom Yam Goong Nam Sai Soup. 

 

 

13. Grundkokböcker

Författare: Mattias Kristiansson

Titel: Det veganska köket : 1700 växtbaserade recept

Förlag: Vegoriket AB

Foto: Mattias Kristiansson

Motivering:
Mannen bakom magasinet Vego har samlat ihop veganska rätter från hela jordklotet, kompletterat med veganvarianter av svenska klassiker. Med grundrecept, omvandlingstabeller, råvaruguider i en tydlig och pedagogisk layout är detta en sann kulturgärning.

 

 

14. Historisk måltidslitteratur

Författare: Andreas Håkansson

Titel: Mat, myter & maskiner : industrimatens ärorika historia

Förlag: Fri Tanke Förlag

Motivering:
I denna tid då många ängslas över E-nummer och industriellt producerad mat är det befriande med en bok som hyllar maskiner och snillena bakom dem som gjorde maten tillgänglig för alla. I kapitel som Ketchup, Öl, Glass och Ost följer vi matens historia, från adelns boningar till var mans bord.

 

 

15. Hälsa

Författare: Anna Richert, Linda Bakkman och Gustav Johansson

Titel: Vego i världsklass : hållbar mat för en aktiv livsstil

Förlag: Norstedts

Foto: Stefan Wettainen

Form och illustrationer: Sebastian Wadsted

Motivering:
Uppbackad av experter från Världsnaturfonden och Sveriges Olympiska Kommitté ger boken en kunnig och kompetent beskrivning av vårt globala hälsoperspektiv med tonvikt på vegansk kost utan krångligheter. 120 vego-recept med vackra illustrationer inspirerar.

 

 

16. Kantinmåltider

Projektledare: Ulrika Arnell

Titel: Leve bröd! : en hyllning till det goda i livet

Förlag: Bergkvist Publishing AB

Matstylist/kock: Linda Dahl

Foto: Miriam Preis Form: Isabella Svensson

Motivering:
Här blandas baktips och recept från kända konditorer och bagare med dem från storkökshjältar i skolkök. Resultatet blir snyggt och inspirerande, vare sig man vill baka till fyra eller 400 macksugna personer.

 

 

17. Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström

Titel: Året på Gastrologik

Förlag: Roos & Tegner

Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng

Foto: Erik Olsson Form: Fanny Holländer

Motivering:
En kokbok lika vacker och självklar som en måltidsupplevelse på Gastrologik. De båda mästerkockarnas tydliga vision av renodlade smaker står fram på dess vackra foton och paradoxalt anspråkslösa form – trots det omfattande formatet!

 

 

18. Köksträdgårdslitteratur

Författare: Peter Streijffert

Titel: Odla i stan

Förlag: Blue Publishing

Foto: Lasse Hallström

Motivering:
En bok till stadsdelar och städer om att verkligen komma igång med att bli så självförsörjande som möjligt på livsmedel. Författaren ger rikligt med tips om hur vi kan odla på gatan, på taket, på balkongen eller inomhus. Odling ökar vårt välmående och är en livsstil, som kan förändra världen.

 

 

19. Livsstilslitteratur

Författare: Carl Johan Erikson och Karin Willén. Efterord: Johan Redin

Titel: Kokgropar och andra aktiviteter i Forsmarks skogar

Förlag: Jon Brunberg Förlag

Form: Johanna Finne

Motivering:
Matlagning i kokgrop för närmast tankarna till exotiska traditioner i fjärran länder, men författarna visar med stort allvar skogens möjligheter i Roslagen. Boken är avväpnande i sin ambition att visa hur naturresurser från bär, vilt och svamp med kött kan nyttjas - och detta med riktigt skogsmurriga bilder.

 

 

20. Mat och dryck i kombination

Författare: Richard Bengtsson och Anette Rosvall

Titel: Den stora smakresan

Förlag: Lava Förlag Utgivare: Spendrups bryggeri

Foto: Kalle Börjesson m fl. Form: Kalle Börjesson och Charlotte Gawell

Illustrationer/foto: Stefan Lindblad

Motivering:
Efter en så storslagen smakresa längs landets mest spektakulära vatten- luft- och järnvägar – med små avstickare till San Francisco och Berlin - är man måhända utmattad, men framförallt inspirerad av bryggare Bengtsson och hans lika kvalificerade anhang av mästerkockar och topproducenter. Öl kan matcha det mesta!

 

 

21. Mat & miljö

Författare: Paul Svensson och Christofer Ekman

Titel: Rädda maten! : restaurang Retaste : manual för minskat matsvinn

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Erica Wessman Form: Pjadad/Oskar Svensson

Motivering:
Paul Svenssons pop up-restaurang Retaste föddes ur en vilja att helt stoppa matsvinnet – och i stället göra svinnet till en resurs. Recepten i modern nordisk stil, med signaturrätter som kompostbakad lök och förädling i form av inläggningar och smaksättare, ger hopp om en hållbar framtid.

 

 

22. Matbröd

Författare: Anki Berg och Marcus Bodin

Titel: Tunnbrödet : en läcker historia

Förlag: Tunnbrödsakademin

Foto: Johan Gunséus, Olof Rosenius, Anki Berg, Sirpa Kärki (samt ytterligare 15 fotografer + arkivbilder från muséer)

Form: Anja Sundberg, FRI Reklam

Illustratör: Agneta Åkerlund

Motivering:
Imponerande med en så tjock bok om vårt tunnaste bröd! Men här finns allt från tunnbrödets kulturhistoria till läckra recept, där Tunnbrödsakademin i text, foton, teckningar och recept främjar en av våra kulturhistoriskt mest spännande brödsorter.

 

 

23. Måltidsutensilier

Redaktör/utgivare: Dan Hallemar

Titel: Äta ute : svenska restauranger : arkitekturen och maten

Förlag: Arkitektur Förlag

Foto: Idha Lindhag Form: Anna Tribelhorn

Motivering:
Den första ingående studien av arkitekturens inverkan på restaurangupplevelsen, med både aktuella landvinningar och slitstarka klassiker – ett initiativ som manar till uppföljning!

 

 

24. Nordisk måltidslitteratur

Redaktör/utgivare: Bitte Westerlund

Titel: Smaka på Västnyland

Förlag: Slow Food Västnyland

Motivering:
En imponerande kartläggning från ett av Finlands mest matglada och aktiva hörn, där det överallt tycks växa, jäsa, pysa och puttra i matförädlingens tecken. Med entusiasm och viss distans skildrar Bitte Westerlund en Slow Food-region med både framgångar och utmaningar.

 

 

25. Regional måltidslitteratur – 1:a pris

Författare: Elaine Asp och Anna-Britta Ståhl

Titel: Hävvi = självklart : sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp : Anna-Britta Ståhl berättar om den sydsamiska matens förutsättningar

Förlag: Hävvi Elaine

Översättning till sydsamiska: Anna Sofie Bull Kuhmunen

Foto: Bianca Brandon-Cox

Motivering:
En lika magisk som modern tolkning av de traditionella sydsamiska rätterna och en kärleksförklaring till renen, naturen och dess håvor. Elaine Asp lär ut en livsstil för överlevnad i skogar och fjäll med fokus på kvalitet och hållbarhet. Läs, njut och begrunda!

 

 

26. Regional måltidslitteratur – 2:a pris

Författare: Viola Adamsson

Titel: Smakarv Hälsingland : tradition & trend

Förlag: Grenadine Bokförlag

Foto: Björn Lindberg (och 17 andra)

Form: Sara Stierna

Motivering:
Viola Adamsson beskriver sitt hälsingländska matarv, där lokala ingredienser ger smak till både fest och vardag. Nygammalt - och dessutom helt rätt i vår kostmedvetna tid - med lite kärvt norrländskt stuk.

 

 

27. Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger – Specialpris för serien

Redaktör: Maria Nilsson

Titel: Stockholm, New York, Berlin, Paris, Rom, Köpenhamn, Tokyo för foodisar.

Förlag: Natur & Kultur

Motivering:
Denna utmärkta serie har hittills samlat sju kulinariska, högst personligt färgade stadsporträtt som tränger djupt in i matkulturerna och väcker ohejdbar aptit på att ta sig dit.

 

 

28. Social kompetens

Författare: Martina Haag

Titel: 10 anledningar att inte bjuda hem folk (och 10 sätt att göra det ändå)

Förlag: The Book Affair

Foto: Johanna Åkerberg Kassel

Form: Elina Grandin

Motivering:
Med den här boken kommer du inte undan. Det går alltid att bjuda hem folk på middag. Här får du tips på den snabba, den billiga och den spontana middagen, men också hur du bjuder när du bor litet eller hur du får gästerna att göra jobbet. En bok som många av oss behöver.

 

 

29. Speciallitteratur – metod

Författare: Paul Kühlhorn

Bidragsgivare: Eva Liljefors

Titel: Friterat : konsten att fritera allt!

Förlag: Norstedts

Foto: Bianca Brandon-Cox

Form: Eva Liljefors och Paul Kühlhorn

Motivering:
En pedagogisk djupdykning i frityrgrytan där vi får lära oss allt om denna kokkonst – allt går att fritera. Förutom pommes, munkar och chips friteras sushi, godis, ägg och glass. Det får oss att vilja prova!

 

 

30. Speciallitteratur – råvara

Författare: Martin Ragnar och Jens Linder

Titel: Krusbärsboken

Förlag: Ordfront Förlag

Foto: Martin Ragnar och Lina Eriksson

Form: Eva Jais-Nielsen

Motivering:
En lärd, grundlig, underhållande och entusiasmerande skildring av krusbärets paradoxala tillvaro som både omhuldad symbol och outnyttjad resurs i det svenska bärlandskapet. Krusbärskräm åt alla!

 

 

31. Söta bakverk

Författare: Birgit Nilsson Bergström

Titel: Bara bullar – en bakläxa

Förlag: Isaberg förlag AB

Foto: Öyvind Lund

Form: Ann Olander

Motivering:
Denna bok speglar bullar som kultur, konst och historia. En riktig bakbok med många nyskapande recept för oss, som har bullbak som hobby och avkoppling. En värdig hyllning till ett älskat bakverk.

 

 

32. Undervisningslitteratur

Författare: Magnus Albrektsson

Titel: Preppa som en kock

Förlag: Norstedts

Foto: David Back

Form: Pär Wickholm

Motivering:
Vad krävs för att laga god mat? Intresse, kunskap och kärlek. Allt detta får man i stora mått i denna inspirerande och pedagogiska bok. Var nyfiken, ge inte upp och prova dig fram. Repetition är all lärdoms moder.

 

 

33. Vardagsmåltider

Författare: Hanna Olvenmark

Titel: Portionen under tian : bra mat för dig, din plånbok och planeten

Förlag: Ordfront Förlag

Foto: Ulrika Pousette

Form: Emilie Crispin Ekström

Motivering:
En angelägen och efterlängtad bok av den ytterst sparsamma dietisten Hanna Olvenmark. Recepten är inspirerande och oväntat omväxlande och då rätten väl står på bordet smakar den så mycket mer än vad den kostar. Ett klart fynd!

 

 

34. Vardagsmåltider – Bästa översättning

Översättare: Louise Lundman och Sandra Medin

Författare: Yotam Ottolenghi, Tara Wigley och Esme Howarth

Titel: Simple

Förlag: Tukan förlag

Foto: Jonathan Lovekin

Motivering:
Pålitlige brittisk-israeliske kocken Yotam Ottolenghi lagar färgstark vardagsmat med välkända ingredienser men nya smaker. Inte helvegetariskt men alltid med grönsakerna i centrum – middagen är räddad!

 

 

35. Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Martin Nordin

Titel: Eld, rök, grönt : vegetariska rätter från grillen

Förlag: Bonnier Fakta

Foto: Martin Nordin och Oskar Falck

Form: Katy Kimbell och Li Söderberg

Motivering:
Tillagning av grönsaker med eld och rök fördjupar smakerna och varierar måltiderna. En inspirerande bok fylld med grillexperiment, tips och idéer till vår tids mat.

 

 

36. Specialpris – Årets reportage

Författare: Emil Boss

Titel: Sydafrikanskt vin : en annorlunda vinbok

Förlag: Federativs förlag

Foto: Jonas Gratzer m fl.

Form: Ayman Osman

Illustratör: MJ Milbert m fl.

Motivering:
Sannerligen en annorlunda vinbok som ställer obekväma frågor om priserna vi betalar för vin från länder med mängder av arbetskraft och hisnande låga löner. Exemplet Sydafrika illustrerar utmaningarna mot idén om Fairtrade, men också insikter och förståelse.

 

 

37. Bästa form

Formgivare: Fanny Holländer

Titel: Året på Gastrologik

Författare: Anton Bjuhr och Jacob Holmström

Förlag: Roos & Tegner

Redaktör/skribent/bidragsgivare: Anna Thanner och Anette Dieng

Foto: Erik Olsson

Motivering:
Befriande fri från dekorationer och effekter. Vackra bilder, material och färger i kombination med en tydlig enkel och ren typografi, som bygger en självklar form.

 

 

38: Bästa foto

Fotograf: Jeanette Andersson och Stefan Sundström

Titel: Stefans lilla svarta : bokashi, biokol och bakterier

Författare: Stefan Sundström

Förlag: Leopard förlag

Form: Jeanette Andersson

Motivering:
En högst levande bok om förmultningsprocessen. Aldrig har kompost, lera och bakterier varit vackrare. Bilder fyllda av humor, poesi, oväntade infall och en genuin passion för jorden – eller Jorden.

 

 

39. Bäst alla kategorier

Författare: Lotte Möller

Titel: Bin och människor

Förlag: Norstedts

Form: Annika Lyth

Motivering:
Bin är inga bisaker! Och det är sannerligen inte heller denna ljuvligt surrande, rika, vackra och spränglärda bok. Lika lockande som en generös burk med gyllene nyslungad honung. En fröjd!