2016 års vinnare

PRESSRELEASE 23 NOV 2016

 

Nu har Måltidsakademien utsett

”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”

 

Nobelfesten

 

Nobelfesten -
nya recept och klassiska menyer

 

 

Författare: Niclas Wahlström, Gert Klötzke, Fredrik Eriksson, Karin Bojs & Ebba von Sydow. Foto: Magnus Skoglöf & Jeppe Wikström.
Form: Patric Leo. Förlag: Max Ström

 

Motiveringen löd:
Matfantasterierna på festernas fest har satts i ett samtida sammanhang och fått en nutida tolkning av Niclas Wahlström, med bistånd av högsta expertis och vackrast möjliga inramning. Dags för Nobelbankett i hemmaköket!

 

Boken vann också klassen Ceremoniella måltider.

Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för sextonde året i rad. I år har antalet titlar passerat 400 i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde i Radiohuset i Stockholm och lockade ett drygt hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.

Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

 

Samtliga pristagare finns på separat lista.

 

Måltidsakademiens biblioteksstiftelses jury har bestått av:

Christina Möller                         Juryordförande, f.d. provkökschef, COOP, ledamot Måltidsakademien, Stockholm

Birgit Hemberg                          Matjournalist och författare, Stockholm

Jens Linder                                 Journalist och kock, Stockholm

Charlotte Birnbaum                    Författare och mathistorisk redaktör, Stockholm

Dick Norberg                             Grafisk formgivare, Stockholm

Karsten Thurfjell                        Kulturjournalist SR, sekreterare i Måltidsakademiens biblioteksstiftelse, Stockholm

 

Bibliotekstiftelsens Carl Jan Granqvist, professor och Barbro Stanley, bibliotekarie är adjungerade.

 

Resultatet på www.måltidslitteratur.se , www.akademierna.se/maltidsakademien , förlagens hemsidor.

Hela Guiden för Årets Svenska Måltidslitteratur kommer inom kort att finnas som pdf för fri nedladdning på www.måltidslitteratur.se

 

Frågor besvaras av Barbro Stanley, barbrostanley@yahoo.se  070-554 41 63

 

MÅLTIDSAKADEMIENS BIBLIOTEKSSTIFTELSE

 

 

PRESSRELEASE 23 NOV 2016




Samtliga pristagare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2016

À la carte – ”Best Chef Books”
Författare: Ekengren, Stefan
Titel: Husman : alla de klassiska rätterna (och några bortglömda)
Förlag: Natur & Kultur, Allmänkultur
Foto: Weibull, Lennart
Form: Cramby, Jonas
Motivering:
En mer passionerad husmanskock än Stefan Ekengren kan inte finnas. Med fast hand, drastiskt språk och en muskot i fickan, lär han nya hungrande generationer ärtsoppans etik, slarvsyltans estetik och att potatisen mosas med gaffel.

Barn och mat: – Första pris
Författare: Fernholm, Ann
Titel: : Smakäventyret : att lära små barn äta mat
Förlag: Natur & Kultur
Form: Kühlhorn, Lotta ; Ulaner, Maria
Motivering:
Man vinner mycket på att smakträna barnen tidigt, för vi äter vad vi lärt oss som mycket små. Här är boken som tar tillvara nyfikenheten på mat redan innan ettårsdagen.

Barn och mat: – Andra pris
Författare: Lidström, Clara
Författare: Nyberg, Annakarin
Titel: Laga : steg för steg
Förlag: Rabén & Sjögren
Foto: Lidström, Clara ; ill.: Kimbell, Katy ; Söderberg, Li
Motivering:
Teckningar av Katy Kimbell & Li Söderberg ger klara instruktioner om hur juniorkockar fixar tomatsoppa, köttfärslimpa och vegetarisk lasagne. Tips om glutenfritt och laktosfritt är också ett plus.
 
Ceremoniella måltider : Första pris
Författare: Klötzke, Gert
Författare: Wahlström, Niclas
Författare: Eriksson, Fredrik
Författare: Bojs, Karin
Författare: von Sydow, Ebba
Titel: Nobelfesten – nya recept och klassiska menyer
Förlag: Max Ström
Foto: Skoglöf, Magnus : Wikström, Jeppe
Form: Leo, Patric
Motivering:
Matfantasterierna på festernas fest har satts i ett samtida sammanhang och fått en nutida tolkning av Niclas Wahlström, med bistånd av högsta expertis och vackrast möjliga inramning. Dags för Nobelbankett i hemmaköket!
                       
Ceremoniella måltider: Andra pris
Författare: Mannerström, Leif
Författare: Mattsson, Britt-Marie
Titel: : Matens makt : bland världsledare, kungligheter, rockelit, påvar och kejserliga presidenter
Förlag: Norstedts
Foto: Gawell, Charlotte
Motivering:
Inom storpolitiken kan maträtter utöva lika stor makt som aktörerna kring bordet. Om detta berättar denna kvalificerade duo på ett bildande, övertygande och aptitretande vis.

Desserter: Första pris
Författare: Malmegård, Tea
Titel: Desserter! : din steg för steg-guide till lyckade efterrätter
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Wettainen, Stefan
Form: Wadsted, Sebastian
Motivering:
”Jag älskar desserter – att skapa dem, att bjuda på dem och att äta dem”, säger författarinnan. Och det märks. Från grundrecept till exklusiva desserter är det rätter att imponera med.
 
Desserter: Andra pris
Författare: Santambrogio-Öberg, Samantha
Titel: Gelato! : äkta italiensk glass
Förlag: Bokförlaget Semic
Foto: Weibull, Lennart
Form: Sundberg, Monica
Motivering:
Här gäller äkta italienska smaker som Dulce de Lece, sorbeter på frukt- och yoghurtsmaker, och trots att författarinnan äger elva glassmaskiner får vi även recept på handgjorda läckerheter.
 

Doktorsavhandlingar och vetenskapliga publikationer: Första pris
Författare: Fjellström, Christina (red.)
Titel: Klagandets diskurs : matforskare reflekterar
Förlag: Acta Universitatis Upsaliensis
Foto: Aunver, Kristjan (omslag)
Form: Vading, Åsa
Motivering:
Här får läsaren insikter om hur människor uttrycker sig om mat, smak, missnöje och klagan inom olika grupper. En intressant, lättläst och lärorik skrift med måltiden i fokus.

Doktorsavhandlingar och vetenskapliga publikationer: Andra pris
Författare: Ekström, Karin M.
Författare: Jönsson, Håkan
Titel: På resa i matlandet
Förlag: Carlsson Bokförlag
Form: Molin, Simon
Motivering:
Den kulinariska turismen är en bransch i stark tillväxt. I boken ges nya perspektiv på Sveriges utveckling som matland. Vilka möjligheter!
 
Dryckeslitteratur
Författare: Tumble, Alf
Titel: Vin med adress : Etna, Mosel, Chinon, Barolo, Meursault, Central Otago, Bordeaux (blanc), Saint-Joseph, Rias Baixas, Madeira
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Persson, Roland
Form: Kühlhorn, Lotta ; Kühlhorn, Fabian ; Kühlhorn, Sigge
Motivering:
De bästa vinerna berättar så väl om sitt ursprung att man förflyttas dit. Den som läser denna bok lär dock snart åka dit på riktigt – för nu finns adresserna.

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker
Författare: Carlstedt, Anna
Författare: Tellström, Richard
Författare: Andersson, Pierre
Författare: Blom, Edward (förord)
Titel: Julmust : historia, hemligheter, hajp
Förlag: Gidlunds förlag
Foto: Bergman Hughes, Bodil : ill.: Bustad, Andrea
Form: Lindeberg, Eva
Motivering:
Äntligen är den här! Julmustens historia av Anna Carlstedt, med ett mustigt förord av Edward Blom. En charmig bok om ett förbisett ämne.
 
Essäer kring måltiden: Första pris
Författare: Melin, Claes
Titel: Nykterist med sinne för brännvin : H. W. Söderman : okuvlig 1800-tals entreprenör
Förlag: Votum & Gullers Förlag
Form: Dyhlén, Göran
Motivering:
Med denna väl dokumenterade och fint bildsatta berättelse om en omsusad uppsaliensisk grosshandlarprofil får vi en unik inblick i brännvinsepokens sista hektiska decennier - innan allt skulle förändras.

Essäer kring måltiden: Andra pris
Författare: Jakobsson, Andreas
Titel: Svinnlandet : min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd
Förlag: Offside Press
Form: Carlsson, Ola
Form: Öhrvall, Jussi
Motivering:
Genom fullproppade containers och välfyllda soprum går Andreas Jakobssons resa. Varför slängs så mycket ätbar mat och hur kan man utnyttja detta problem på bästa sätt? Här finns svaren!
 
Essäer kring måltiden: Tredje pris
Författare: Christer Isaksson (red.) i samarbete med LRF Mjölk
Titel: Maten och moralen : ska Sverige ha en livsmedelsproduktion?
Förlag: Ekerlids Förlag
Motivering:
En informativ och kunskapsmättad antologi som inriktar sig på maten i framtiden. Läsaren inser snart vilket brännhett politiskt ämne mat och jordbruk är.
 
Etniska kokböcker: Första pris
Författare: Balaj, Besmir
Författare: Ilola, Ville
Titel: Pizza Napoletana : jakten på en fulländad napoletansk pizza i hemmaugn, ombyggd grill och vedugn
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Stoltz, Calle
Form: Cramby, Jonas
Motivering:
I denna underbara tegelsten – som tycka dofta basilika, tomat och nybakat – blickar upphovsmännen djupt in i den vedeldade ugnen för att utröna konsten att få till en knaprig skorpa, en krämig fyllning och de rätta aromerna. En fanatiskt, nördig och suggestiv bok om konsten att laga pizza.


Etniska kokböcker: Andra pris
Författare: Nilsson, Tove
Titel: Ramen : japanska nudlar och smårätter
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Persson, Roland (receptfoton)
Foto: Cramby, Jonas
Form: Cramby, Jonas
Motivering:
Det sjuder och ångar om boksidorna i detta vackra och instruktiva verk som ger oss en fantastisk möjlighet att lära oss konsten att koka japanska nudelsoppor.
 
Historisk måltidslitteratur: Första pris
Författare: Ryd, Lilian
Titel: Urfödan : om självhushållets mat hos folk i Lappland
Förlag: Ord & visor
Foto: Ryd, Lilian
Illustrationer: Ryd, Lilian
Form: Lundin, Göran, Ord & visor
Motivering:
Snövatten, surfisk, rökt palt, gravad renhals, souvas och kråkbär. I detta pionjärverk om samisk och nordsvensk matkultur i forna dagar öppnar sig en okänd värld. Med 30 års intervjuer om beredning, tillagning och vardagsliv i Sápmi gör Lilian Ryd en banbrytande och fängslande insats.

Historisk måltidslitteratur: Andra pris
Författare: Arvidsson, Gösta
Titel: Vi ses på Stopet! : en berättelse om Tennstopets historia
Förlag: Carlssons Bokförlag
Illustrationer: Melander, Lars
Form: Antonisen, Peter
Motivering:
En rolig, rikt illustrerad och genomgående underhållande bok om en älskad och traditionsmättad institution. I denna sympatiska bok får vi veta ”allt”, även sådant som annars skulle ha stannat innanför Stopets rikt konstbelamrade väggar. En fröjd!
 

Historisk måltidslitteratur: Tredje pris
Författare: Bonow, Madeleine  (red.)
Författare: Gröntoft, Magnus (red.)
Författare: Gustafsson, Sofia (red.)
Författare: Lindberg, Markus (red.)
Titel: Biskop Brasks måltider : svensk mat mellan medeltid och renässans
Förlag: Atlantis Bokförlag AB
Motivering:
En underhållande och kunskapsspäckad resa till Biskops Brasks välbeställda matbord och visthusbodar.  Denna rika antologi är en skatt och ett måste för alla som vill fördjupa sig i den svenska matens kulturhistoria.
 

Hälsa: Första pris
Författare: Wallentinson, Lina
Titel: Groddar, skott & mikrogrönt
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Weibull, Lennart
Form: Qvist, Pernilla
Motivering:
En grundlig genomgång om odling och groddning av skott. Pedagogiken är lustfylld och skotten blir inte bara dekorationer utan viktiga måltidsingredienser. Börja grodda nu!


Hälsa: Andra pris
Författare: Asp Jonson, Kajsa
Titel: Hjärna, Hjärta, Mage : för hållbar hälsa och ett skönare liv
Förlag: Mersmak kommunikation
Foto: Ragnstam, Katja
Motivering:
Med hälsan i fokus låter denna bok förnuftet råda och maten ge näring och njutning. Med handfasta tips om hur man tar hand om sin mage, håller sig frisk, tränar hjärnan och sover gott  kan man runda av med de goda recepten för livet.

Hälsa: Tredje pris
Författare: Andersson, Kristina
Titel: : Eat clean : kokboken : den kompletta guiden till maten som stärker ditt immunförsvar, skyddar mot sjukdomar, ökar din prestationsförmåga
Förlag: Tukan Förlag
Foto: Blåvarg, Susanna
Form: Ågren, Anna
Motivering:
Ett rent och fläckfritt verk som med uppbygglig enkelhet förklarar hur man lagar och äter mat på naturliga och vettiga råvaror för att uppnå kroppsligt välbefinnande.
 
Kantinmåltider:
Författare: McLeod, Lyndon
Titel: Mat för många munnar – kokbok för storkök
Förlag: Isabergs förlag
Foto: Karlund, Louise
Motivering:
En stolt tävlingskock i den offentliga sektorn delger oss recept på rätter som är smakfulla och nyttiga. Han är en förebild för kollegor i branschen, och hans mantra är ”krångla inte till maten”.

Kokböcker med restauranganknytning: Första pris
Författare: Sjöstedt, Tom
Författare: Räms, Daniel
Titel: Lilla Ego : en oklassisk kokbok
Förlag: Norstedts
Foto: Korenivski, Sima
Motivering:
Ja, det är en kokbok, men definitivt årets roligaste läsning. Dessutom uppvisar de medaljerade småegona en sjukt imponerande samling kreativa och oväntat tillgängliga recept.

Kokböcker med restauranganknytning: Andra pris
Författare: Frantzén, Björn
Författare: Lager, Göran (texter)
Författare: Westerlind, Viktor (recept)
Titel: The Flying Elk: gastropub by Björn Frantzen
Förlag: Norstedts
Foto: Botvidsson, Martin
Illustrationer: Hörberg, Johan
Motivering:
Så fick Sverige en gastropub av internationell klass – och boken är på samma nivå, med distinkta, slagkraftiga recept för otvunget ätande, gärna stående. Visst flyger älgen!

Köksträdgårdslitteratur: Första pris
Författare: Englander, Peter
Titel: Om konsten att odla det omöjliga
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Englander, Peter
Foto: Carlsson, Peter
Form: Möllersten, Lukas
Motivering:
Fikonträd som växer i Växjö, olivträd som övervintrar på Österlen och Austinrosor blommande i Luleå - är det möjligt? Jodå. I Peter Englanders bok får man lära sig allt om zoner och härdighet, om mikroklimat och stressfaktorer, sol, vind, vatten och vinterskydd.
 
Köksträdgårdslitteratur: Andra pris
Författare: Rönnblom, Eva
Titel: Så frön från exotiska frukter : sätt kärnor, frön och knölar
Förlag: Ordalaget Bokförlag AB
Foto: Rönnblom, Eva
Form: Henriksson, Margot
Form: Henriksson, Mattias
Motivering:
En informativ bok för nyfikna amatörodlare. Kan jag odla granatäpple, mango och fikon? Här får du alla svaren - bara att sätta i gång!
 
Livsstilslitteratur: Första pris
Författare: Milling, Leif
Titel: Älgkött & peran : ingen vanlig kokbok : en bok om och med Gimdalens södra jaktlag i östra Jämtland
Förlag: Ågrenshusets Förlag
Foto: Milling, Leif
Form: Anderson, Lena
Form: Olga & friends
Motivering:
En kaffeburk över elden, doften av gran och höst, det lågmälda pratet. Denna berättande kokbok kliver ut i skogen med bössa och matsäck. Vi får följa jaktlagets gemenskap, höra skrönor och minnen, samt chansen att lära oss jägarnas särskilda kokkonst.

Livsstilslitteratur: Andra pris
Författare: Ståhl, Anna-Britta
Titel: Farm dining : en ko(k)bok från Wapnö Gård : om våra miljövänliga kor & gårdens bästa recept
Förlag: Wapnö Gård
Foto: Brandon Cox, Bianca
Form: Stigsdotter Axberg, Jessica
Motivering:
En imponerande bok om ett modernt jordbruk i tiden. Närhet, färskhet och öppenhet har gjort Wapnö Gård till ett framgångskoncept. Läsarna får följa ett konsument- och marknadsinriktat företag i alla dess former.

Livsstilslitteratur: Tredje pris
Författare: Norman, Peter
Titel: Mest grönt & konsten att koka bläckfisk
Förlag: Nygren & Nygren
Foto: Norman, Peter
Form: Nygren & Nygren
Motivering:
Som världsmedborgare överraskar Peter Norman ännu en gång med denna färgstarka blandning av uppfiskade reseintryck, egna köksexperiment och vänners recept från Mexico City, Tel Aviv och Färingsö.

Mat och dryck i kombination:
Författare: Streiffert, Peter
Titel: Smak : mat och vin – de bästa kombinationerna
Förlag: Blue Publishing
Foto: Hallström, Lassse
Form: Karlsson, Eva
Motivering:
Peter Streiffert har verkligen smakat sig fram genom matens och dryckens båda läger för att se var de kan mötas. Vi får en effektivt disponerad lektion i kombinationernas plötsliga potential – bara att pröva själv!

Matbröd: Första pris
Författare: Jakobsson, Petrus
Titel: Bageriet : bröd, bakverk & kakor
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Stoltz, Calle
Motivering:
Bageriet är en lustfylld plats där en ny generation bagare återuppväcker det svenska brödtraditionerna som är både rika och goda.

Matbröd: Andra pris
Författare: Wild-Nordlund Ankarloo, Mette
Titel: Bröd : enklare, godare, smartare
Förlag: Kakao Förlag
Foto: Uhlin, Christina
Motivering:
Det skall vara lätt att baka så att det blir en daglig glädje och kanske också svårt beroendeframkallande. Med denna bok lyckas du alltid. Dessutom finns en engelsk upplaga.

Matbröd: Andra pris
Författare: Wild-Nordlund Ankarloo, Mette
Titel: Scandinavian bread : simple, smart & delicious
Förlag: Kakao Förlag
Foto: Uhlin, Christina
Översättare: Shenoi, Anita
Motivering:
Det skall vara lätt att baka så att det blir en daglig glädje och kanske också svårt beroendeframkallande. Med denna bok lyckas du alltid. Dessutom finns en engelsk upplaga.
 
Måltidslitteratur distribuerad i annan form
Författare: [Redaktionen]
Titel: Matsnobb : 265 frågor om mat
Förlag: Kakao Förlag
Motivering:
Ett roligt och ytterst matnyttigt sällskapspel med trevlig formgivning och många lagom knepiga frågor. Kan spelas av två, eller med hela tjocka släkten. Snart i var matsnobbs ficka!


Nordisk måltidslitteratur
Författare: Björklund, Michael
Författare: Forth, Linda (text)
Titel: Mickes fisk
Förlag: HSS Media
Foto: Lindholm, Linus (foto miljö)
Foto: Tahvanainen, Tiina (matfoto och matstyling)
Form: Nyman, Elin
Motivering:
Vi lär oss att filea, röka och konservera, allt med den stora kunskap som Ålands mästerkock generöst delar med sig av. En vacker bok att använda till vardag och fest.

Regional måltidslitteratur
Författare: Mandelmann, Gustav
Författare: Mandelmann, Marie
Titel: Mandelmanns köksbok : självhushållande recept från Djupadal
Förlag: Bonnier Fakta
Motivering:
En fascinerande köksbok som följer åtta årstider, ifrån den tidiga våren till djupvintern - allt styr vilken mat som serveras och som lagras i skafferi och jordkällare hos familjen Mandelmann.

Reseguider: Första pris
Titlar: Bordeaux : vinerna, distrikten, producenterna, Bourgogne : vinerna, distrikten, producenterna, Piemonte : vinerna, distrikten, producenterna, Toscana : vinerna, distrikten, producenterna
Författare: Karlsson, Britt
Författare: Karlsson, Per
Förlag: Tukan Förlag
Kartor: Devald, André
Motivering:
Med sina djupa och långtgående kunskaper har Britt och Per Karlsson skapat den första serien vinreseguider av internationell klass.

Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger: Första pris
Författare: [Redaktionen]
Titel: Livets Goda Topp 20 : Sveriges bästa restauranger 2016
Förlag: Livets Goda AB
Motivering:
Landets mest närgångna restaurangguide som noggrant nagelfar vårt yppersta toppskikt, med utförliga analyser, kongenialt bildarbete och full koll på dryckerna.

Social kompetens: Första pris
Författare: Ribbing, Magdalena
Titel: Ribbings etikett
Förlag: Bokförlaget Forum
Form: Engblom, Michael
Motivering:
Hon har gjort det igen – etikettens okrönta drottning. Med elegans och stramt återhållen humor delar hon med sig av sin rika kunskap om hur vi på bästa sätt kan bemöta varandra i livets alla skeden: med respekt.

Social kompetens: Andra pris
Författare: Everdahl, Göran
Titel: Nytt från Bildningsakuten : bli expert på 5 minuter
Förlag: Norstedts
Illustrationer: Prah, André
Motivering:
Vid bordet är prat lika viktigt som mat. Börjar du tröttna på dina gamla orala slagdängor? Denna praktika i pladder ger dig påfyllning i alla tänkbara ämnen: månen, Kierkegaard, surströmming, Edith Piaf och neanderthalare. Låt babblet bubbla!
 
Speciallitteratur – metod: Första pris
Författare: Neikell, Jenny
Titel: Fermentera : mat med jäst, mögel & bakterier
Förlag: Norstedts
Foto: Back, David
Motivering:
Jästanes vilken bra bok om fermentering! För den som vill ta steget från enkel surkål till ost, yoghurt, kvass, kombucha, kimchi, gräddfil och syrat bröd är denna behändiga volym ypperlig. Synnerligen säkert om syrning.
 
Speciallitteratur – metod: Andra pris
Författare: Linder, Jens
Författare: Ylva Porsklev (recept)
Titel: Grill : Bonniers stora bok om att grilla : teknikerna, tillbehören, menyerna
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Wettainen, Stefan
Form: Wadsted, Sebastian
Motivering:
I detta mastodontverk får vi lära oss absolut allt om grillningens sköna konst, med härligt rökiga smaker och mängder av matnyttiga tips. Bokens recept är hämtade från världens alla hörn och en trevligare och mer kunnig ciceron än Jens Linder får man leta efter.

Speciallitteratur – råvara
Författare: Ekberg, Lotta
Titel: Rapsolja : med smak från svenska gårdar
Förlag: Votum & Gullers Förlag
Foto: Tofte, Pernille
Illustrationer: Bergmark, Victoria K.
Form: Bergmark, Victoria K.
Motivering:
De flesta vet lite, på gränsen till ingenting om rapsolja, skriver Lotta Ekberg. Med denna bildande smakresa genom gula fält och välskötta kallpressar är ett nytt kunskapsområde upprättat.

Söta bakverk
Författare: Trägård, Birgitta
Titel: Fika i lä
Förlag: Votum & Gullers Förlag
Foto: Broman, Annika
Motivering:
Sällan har glädjen att fika på stranden, skärgårdsklippan eller båtbryggan skildrats så levande, bildskönt och doftrikt som i denna bok, som dessutom dukar upp en radda recept på riktigt läckra bakverk.

Vardagsmåltider: Första pris
Författare: Klötzke, Gert
Författare: Johansson, Magnus
Titel: Soppor & bröd
Förlag: Max Ström
Foto: Berglund, Per-Erik
Form: Leo, Patric
Motivering:
Med god buljong kan man göra läckra kalla och varma soppor, med bröd bakat på kultursorter som dinkel, emmervete eller korn. Med vackra bilder och mästare som Gert Klötzke och Magnus Johansson kan man så ge sig hän åt en härlig måltid.

Vardagsmåltider: Andra pris
Författare: Sandberg, Kristina
Författare: Kühlhorn, Lotta
Författare: Selin, Maria
Författare: Sjögren, Anna K. (receptgranskning)
Titel: I köket hos Maj : en hemmafrus bästa recept
Förlag: Norstedts
Form: Kühlhorn, Lotta
Motivering:
Denna bok är en hyllning till husmodern - en osynlig figur i vår historia.
Maj från Kristina Sandbergs älskade trilogi delar här med sig av sina recept och tips, kongenialt hopvävda med fragment från romanerna. En vacker volym om oräkneliga timmar vid diskbänken.
 
Vardagsmåltider: Tredje pris
Författare: Barje, Siri
Titel: Ett stekt ägg är också middag : snabbmat för gröna gourmander
Förlag: Bonnier Fakta
Foto: Åkerberg Kassel, Johanna
Illustrationer: Söderberg, Li
Form: Söderberg, Li
Motivering:
En personligt skriven kokbok som passar för nya gröna gourmander. Recept med inspirerande snabbmat som manar till omedelbar användning.

Vegetarisk måltidslitteratur
Författare: Jidenholm, Mikael
Författare: Tengby, Tomas
Titel: Grön magi : grönsaker på nytt sätt & goda recept
Förlag: Massolit bokförlag
Foto: Carlsson, Magnus
Form: Kullberg, Lisa
Motivering:
Sveriges meste mästerodlare har med vår meste radiomatpratare kultiverat fram en bok om råvarorna vid det vackra strandlantbruket i Halland. Detta grönskande verk kommer att så ett och annat frö hos matlagare som vill prova nybekanta och välkända vegetabilier. 
 
Bästa form
Form: van der Kwast Gissberg, Karin
Författare: Myllymäki, Tommy
Författare: Nilsson, Maria (red.)
Titel: Fisk & skaldjur
Förlag: Natur & Kultur
Foto: Drevstam, Charlie
Motivering:
Karin van der Kwast Gissberg lyfter med sitt eleganta, precisa och nakna formspråk fram innehållet, helt utan överflödigt formgarnityr. Med utsökt harmoni mellan formelementen lockar hon in oss läsare i hjärtat av Tommy Myllymäkis kokkonst.

Bästa foto
Foto: Persson, Roland (fotograf mat)
Foto: Hansen, Jimmy (fotograf miljö)
Foto: Lundgren, Linda
Författare: Baudone, Marco
Författare: Nilsson, Jan (skribent)
Titel: Från brasserie till franskt lantkök
Förlag: Nygren & Nygren
Form: Nygren & Nygren
Motivering:
Roland Persson prisas för sin unika förmåga att genom kameralinsen, enkelt och avskalat uppfånga inte bara måltidens färg, form och textur, utan likväl dess doft, smak och ibland, till och med, ett fragment av tillagningens avklingande ljud.

Bästa översatta – dryck
Författare: Borg Bjergsø, Mikkel
Författare: Pang, Pernille
Översättning: Formgren, Elsie
Översättning: Sundström, Sten
Titel: Mikkellers stora bok om öl
Förlag: Pagina Förlags AB
Foto: Malmstrøm, Rasmus
Foto: Stephan, Camilla
Illustrationer: Shore, Keith
Form: Bramsen, Maria
Motivering:
En hejdlös hälsning från det danska mikrobryggandets ärkeentreprenör, med omtanke, humor och massor av användbara tips.

Bästa översatta – mat
Författare: Holtz, Déborah
Författare: Mena, Juan Carlos
Översättning: Cramby, Jonas
Titel: Tacopedia : [en tacoencyclopedi]
Förlag: Natur & Kultur
Form: Cramby, Jonas
Motivering:
En riktigt omfattande, färgrik och smakstark encyklopedi med allt du inte visste att du ville veta om den mexikanska tacokulturen – en värld långt bortom fredagsmyset.

Bästa översatta – köksträdgård
Författare: Farrell, Holly
Översättning: Andreasson, Eva
Titel: Odla från kärnor : enkel krukodling för hela familjen
Förlag: Norstedts
Foto: Evans, Melwyn
Motivering:
En föredömligt enkel och instruktiv handledning i odlingens enklaste moment – att sätta en kärna i jord och sedan vattna. För alla som inte tror att de har gröna fingrar.

Årets pionjär
Författare: Samuelsson, Per
Titel: Krydda med musik
Förlag: Fanky art lab.
Foto: Sahlin, Iréne [och fem andra]
Motivering:
Äntligen får vi svart på vitt i ett ämne som många närmat sig men inte nått fram till. Per Samuelsson har samlat aktuell forskning och egna erfarenheter av måltidens samspel med ljud och musik, och därmed har vi det första standardverket. 

Årets textilpris
Författare: Lööf, Marianne (sammanställning)
Författare: Kalisky, Zdenka (sammanställning)
Titel: Ett hopkok från all världens kvinnor
Förlag: Vulkan/Föreningen Kvinnocenter, Bergsjön
Foto: Widenberg, Lennart
Undan med er matfotografer! Kvinnor från hela världen som bor i Bergsjö har broderat och lagat allt från stekt strömming till svart rulltårta – samtidigt som de kämpat för lika villkor i vardag och arbetsliv. Årets textila pris går till detta konstfärdiga handarbete.
 

Bäst alla kategorier
Författare: Klötzke, Gert
Författare: Wahlström, Niclas
Författare: Eriksson, Fredrik
Författare: Bojs, Karin
Författare: von Sydow, Ebba
Titel: Nobelfesten – nya recept och klassiska menyer
Förlag: Max Ström
Foto: Skoglöf, Magnus : Wikström, Jeppe
Form: Leo, Patric
Motivering:
Matfantasterierna på festernas fest har satts i ett samtida sammanhang och fått en nutida tolkning av Niclas Wahlström, med bistånd av högsta expertis och vackrast möjliga inramning. Dags för Nobelbankett i hemmaköket!